Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» може почати поставки газу до України протягом 48 годин – Міллер


Олексій Міллер
Олексій Міллер

Глава російського «Газпрому» Олексій Міллер запевняє, що компанія почне поставки газу на Україну протягом 48 годин, якщо надійде передоплата. Про це він сказав в інтерв’ю телеканалу «Росія 24».

Для початку поставок газу в листопаді, за його оцінкою, Київ повинен сплатити майже 760 мільйонів доларів. Такий же платіж, за словами Міллера, повинен бути проведений в грудні. Глава «Газпрому» наголосив, що поставок в кредит не буде.

Він також додав, що постанову уряду Росії про знижку Україні на газ у 100 доларів можуть підписати найближчими днями. «Відповідно, буде нова ціна 378 доларів», – сказав він.

Напередодні Росія і Україна за посередництва Євросоюзу домовилися про відновлення поставок російського газу Києву в зимовий період, а також узгодили їх умови до березня 2015 включно. Угода про це була підписана в Брюсселі міністрами енергетики двох країн і представником Єврокомісії.

Відповідно до угоди, з листопада по березень 2015 року Росія надасть Україні знижку в розмірі 100 доларів на тисячу кубометрів.

Україна за цією угодою повинна до кінця року погасити 3,1 мільярда доларів боргу за раніше поставлений газ. При цьому, як йдеться в тексті тристороннього газового протоколу, оприлюдненому українським урядом, ця сума для «Нафтогазу» означає «повну оплату несплачених рахунків» (із розрахунку 268,5 долара за тисячу кубометрів). «Газпром» вважає суму в 3,1 мільярда частковою оплатою несплачених рахунків «Нафтогазу» за газ, поставлений у листопаді-грудні 2013 року, і в квітні, травні й червні 2014-го.

Росія повністю припинила газопостачання в Україну у червні. З того часу велися переговори про його відновлення у тристоронньому форматі Україна-ЄС-Росія.

XS
SM
MD
LG