Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко, Меркель та Олланд закликали Путіна не визнавати «вибори» бойовиків


Президент України Петро Порошенко
Президент України Петро Порошенко

Під час телефонної розмови президент України Петро Порошенко, президент Франції Франсуа Олланд, президент Росії Володимир Путін та федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель обговорили ситуацію на Донбасі. Про це повідомляє прес-служба президента України.

Сторони дійшли згоди, що врегулювання конфлікту має бути досягнуто зі збереженням суверенітету та територіальної цілісності України, особливо у контексті «виборів», що заплановані на Донбасі на 2 листопада.

Україна, Німеччина та Франція висловили спільну чітку позицію, що не визнають запланованих сепаратистами виборів, адже вони суперечать Мінським домовленостям, зокрема пункту 9 Мінського протоколу від 5 вересня, який визначає необхідність проведення дочасних місцевих виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей виключно у відповідності до українського законодавства, та закликали Росію також не визнавати ці вибори.

Водночас прес-служба Кремля повідомляє, що російська сторона виступає за встановлення «стійкого діалогу між центральною владою і представниками «ДНР» та «ЛНР», що сприятиме стабілізації ситуації».

28 жовтня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Росія готова визнати результати «виборів» угруповань «ДНР» і «ЛНР».

Проросійські бойовики заявили про намір провести свої «вибори» на частині території Донбасу, яку вони наразі контролюють, 2 листопада.

Україна називає ці «вибори» нелегітимними, а підтримку Росією голосування на Донбасі вважає «деструктивною і провокаційною».

Одним з пунктів «мінського протоколу» від 5 вересня є забезпечення «проведення дострокових місцевих виборів згідно з законом України «Про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей».

Згідно з цим законом, місцеві вибори в окремих районах Донбасу призначені на 7 грудня.

XS
SM
MD
LG