Доступність посилання

ТОП новини

Ризики повномасштабної газової кризи знижені, але не зняті – експерт


Михайло Гончар
Михайло Гончар

Головне не угода, яку підписали у Брюсселі 30 жовтня, а мотиви, якими керується Росія, заявив в ефірі Радіо Свобода директор енергетичних програм центру «Номос» Михайло Гончар.

За його словами, головна ціль Росії залишається незмінною – показати, що Україна начебто ненадійна транзитна ланка, щоб схилити ЄС до побудови газогону «Південний потік».

На думку експерта, планувалося повторення сценарію 2009 року.

«От, Україна морозить Європу, тому хочете ви в Європі чи не хочете, але вам доведеться будувати «Південний потік», домовлятися. Ось тепер цей сценарій не знятий з порядку денного, але є серйозне гальмо», – вважає Михайло Гончар.

Газовий фронт – це один із фронтів гібридної війни, каже експерт і не виключає, що у певний момент Росія може проігнорувати брюссельські домовленості, і це призведе до ескалації газової проблеми.

У четвер Україна і Росія за посередництва Євросоюзу домовилися про відновлення поставок російського газу Києву в зимовий період, а також узгодили їх умови до березня 2015 включно. Угода про це була підписана в Брюсселі міністрами енергетики двох країн і представником Єврокомісії.

Відповідно до угоди, з листопада по березень 2015 року Росія надасть Україні знижку в розмірі 100 доларів на тисячу кубометрів.

Як заявив глава російського «Газпрому», постанову уряду Росії про знижку Україні на газ можуть підписати найближчими днями. «Відповідно, буде нова ціна 378 доларів», – сказав він.

XS
SM
MD
LG