Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську відзначають 96-річчя ЗУНР


Урочистою ходою громадськості від приміщення обласної і міської влади до будинку правосуддя розпочалося сьогодні в Івано-Франківську відзначення 96-ї річниці проголошення Західноукраїнської Народної Республіки.

У січні-травні 1919 року саме в цьому будинку в тодішньому Станіславі працював уряд ЗУНР, тут бували Володимир Винниченко, Михайло Грушевський, Симон Петлюра.

Біля пам’ятника діячам ЗУНР відбулося святкове віче за участю представників влади і політичних партій, громадськості, ветеранів ОУН-УПА.

Історик Сергій Адамович наголосив, що це була «європейська держава, заснована на європейських засадах, добре організована, зі своєю армією».

Однак сто років тому український історик В’ячеслав Липинський зазначав, що «в Європі ніхто не чекає сильної і великої Української держави». На думку першого заступника голови обласної ради Олександра Левицького, зараз ситуація змінюється: «держави Європи, Велика Британія, США тепер на боці України, бо тепер Росія і злочинний російський агресор Путін ведуть цю війну не лише проти України, а проти цілого світу».

Під час виступів згадували історію, позитивні кроки і помилки Західноукраїнської Народної Республіки. Серед останніх – те, що не зуміли об’єднатися. За словами заступника міського голови Івано-Франківська Михайла Вереса, про це слід пам’ятати зараз, бо «сьогодні лінія фронту нашої незалежності, існування самостійної Української держави лежить не тільки на сході, де гинуть наші бійці, сьогодні ця лінія фронту лежить і у Верховній Раді, біля кабінетів президента і уряду».

А голова братства ОУН-УПА Карпатського краю Богдан Борович вимагав від Верховної Ради «завершити люстрацію кадрів і перейти від розмов до діла». Особливо, на його думку, це стосується силових відомств, де необхідна «заміна на українських патріотів».

Учасники віча поклали квіти до пам’ятника діячам ЗУНР.

XS
SM
MD
LG