Доступність посилання

ТОП новини

Вимушені переселенці стоять у великих чергах, щоб отримати «прописку» – КМДА


КМДА: вимушені переселенці мають проблеми зі зміною «прописки»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

Вимушені переселенці з Криму і Донбасу, які хочуть приписатись до нового житла, змушені відстоювати великі черги у місцевих центрах надання адміністративних послуг, повідомила Наталія Шамрай, начальник управління надання адміністративних послуг апарату виконавчого органу Київської міської державної адміністрації.

За її словами, 31 жовтня спливає місяць з дня передачі функцій обслуговування громадян щодо реєстрації місяця проживання від Державної міграційної служби (ДМС) до центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Втім, акцентує Шамрай, на практиці українці змушені стояти годинами, а подекуди й днями у чергах і збирати цілу теку документів. На її думку, центри не справляються із таким потоком клієнтів, Державна міграційна служба саботує таку децентралізацію адміністративних повноважень.

«Чому такі великі черги? Дійсно, є попит і навантаження – десь до центру звертається близько 300 осіб за день. У Києві таких центрів 11 – 10 районних обслуговують Киян і міський центр обслуговує зону Донецьк-Луганськ», – каже вона.

Експерти Центру політико-правових реформ зауважують, що Державна міграційна служба не забезпечує центри бланками заяв, не готує інформаційних карток, не синхронізує свій графік роботи з центрами і часто повертає документи громадян для реєстрації без пояснення причин. Окрім того, за словами експертів, міграційна служба відмовляється залучати власний персонал до центрів з надання адміністративних послуг.

Керівник прес-служби Державної міграційної служби Сергій Гунько, спілкуючись із Радіо Свобода, пояснив, що служба працює в рамках чинного законодавства і робить усе можливе, щоб процес реєстрації проходив правильно.

За його словами, інформаційні матеріали розміщені у вільному доступі на сайті митної служби, а про бланки мають дбати саме центри з надання адміністративних послуг. Гунько акцентує: саме більшість центрів не хочуть вчити працівників і брати на себе додаткові обов’язки, тож найважливіші адміністративні послуги і надалі проходять через міграційну службу. Окрім того, говорить він, ДМС за законом не має права надсилати своїх працівників у центри з надання адміністративних послуг.

«Для того, щоб висувати якісь претензії до Державної міграційної служби – потрібна якась норма закону. У нас є 19 стаття Конституції, ми нічого гальмувати не можемо за визначенням, від нас мало що залежить», – сказав Гунько.

За оцінками Агентства ООН у справах біженців, станом на 16 жовтня, кількість внутрішньо переміщених осіб в Україні складала 417 246 людей, 95% з яких – це переселенці зі сходу.

XS
SM
MD
LG