Доступність посилання

ТОП новини

Москва продовжує дестабілізувати ситуацію в Україні – Столтенберґ


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ

«Вибори» на Донбасі 2 листопада, які планують сепаратисти, підривають зусилля щодо мирного врегулювання конфлікту у цьому регіоні. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ.

«Висловлювання представників російської влади, що Росія визнає ці так звані «вибори», свідчать, що Москва продовжує спроби дестабілізувати ситуацію в Україні. Країни НАТО чітко заявили, що не визнають цих виборів», – зазначив Столтенберґ.

Генсекретар НАТО закликав Росію дотримуватися «мінських домовленостей».

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун засуджує плани проросійських сепаратистів на сході України провести «вибори» 2 листопада. Він наголошує, що ці «вибори» «серйозно підривають» «мінські домовленості».

Євросоюз закликав Росію використати свій вплив на сепаратистів і зробити все, щоб вибори у регіонах Донбасу, які наразі контролюють сепаратисти, були проведені за українським законодавством. Також ЄС висловив жаль через заяви міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова, що Москва визнає результати сепаратистських виборів на сході України.

США назвали ці «вибори» нелегальними.

Президент України Петро Порошенко застеріг Москву, що підтримка сепаратистських виборів може зруйнувати шанси на встановлення миру у регіоні.

Тим часом Москва планує визнавати «вибори», які організовують сепаратисти в Донецькій і Луганській областях України. Про це заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. Офіційний Київ називає підтримку Росією голосування на Донбасі «деструктивною і провокаційною».

Одним з пунктів «мінського протоколу» від 5 вересня є забезпечення «проведення дострокових місцевих виборів згідно з законом України «Про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей». Ніяких часових рамок виборів «мінські домовленості» не визначають.

Згідно з цим законом, місцеві вибори в окремих районах Донбасу призначені на 7 грудня.

Сепаратисти ж планують провести свої «вибори» на частині території Донбасу, яку вони наразі контролюють, 2 листопада.

XS
SM
MD
LG