Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: Росія везла в «гумконвої» й негуманітарний вантаж


Російські вантажівки перетинають кордон у пункті пропуску «Донецьк – Ізварине», що його Україна оголосила закритим кілька місяців тому, 31 жовтня 2014 року
Російські вантажівки перетинають кордон у пункті пропуску «Донецьк – Ізварине», що його Україна оголосила закритим кілька місяців тому, 31 жовтня 2014 року

У переданому російською стороною переліку вантажів так званого «четвертого гуманітарного конвою» містилися товари, які, відповідно до закону України «Про гуманітарну допомогу», не можуть бути визнані як гуманітарна допомога, наголосили у п’ятницю ввечері в МЗС України.

Саме тому, а ще щоб не допустити ввезення на територію України зброї, військової техніки, боєприпасів та товарів військового призначення, українські прикордонники й митники, що перебували на російському боці кордону, здійснили лише «спостереження» за переміщенням російського вантажу через державний кордон, заявили в Міністерстві закордонних справ.

МЗС також привернуло увагу, що російська сторона не передала вантаж до Міжнародного комітету Червоного Хреста, і Комітет не був у будь-який спосіб залучений до його доставки та розподілу серед населення.

В МЗС вкотре нагадали Росії, що доставка гуманітарної допомоги має здійснюватися виключно згідно з чинним законодавством України та загальноприйнятою міжнародною практикою.

Умови надходження в Україну іноземної гуманітарної допомоги є загальними для всіх донорів, і Росія не може бути винятком, мовиться в заяві.

Раніше у п’ятницю МЗС Росії заявляло, що спостерігачі ОБСЄ і українські прикордонники «мали можливість ознайомитися зі вмістом вантажу, однак із незрозумілих російській стороні причин не виявили до цього інтересу».

Перед цим у Раді національної безпеки і оборони України повідомили, що українські прикордонники здійснили лише візуальний огляд транспортних засобів і вантажу, а митне оформлення вантажу взагалі не здійснювалось, бо Росія не надала ніякої інформації про його набувачів.

У п’ятницю вранці Росія вже вчетверте незаконно ввела в Україну, на захоплені сепаратистами й російськими військами території, так званий «гуманітарний конвой» – без згоди й контролю України й без супроводу Червоного Хреста.

XS
SM
MD
LG