Доступність посилання

ТОП новини

Партія «Свобода»: із фаворитів – в аутсайдери


Лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок
Лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок

Львів – Два роки тому виборці Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської областей масово проголосували на парламентських виборах за Всеукраїнське об’єднання «Свобода» і таким чином провели партію Олега Тягнибока у Раду. Втім на дострокових виборах – поразка.

Від підтримки і симпатії до поразки «свободівцям» досить було два роки. Результати виборів у трьох областях Західної України майже ідентичні – «Народний фронт» – лідер перегонів (від 33 до 38% голосів), а ВО «Свобода», фаворит виборів у 2012, посіло четверте місце. Найбільше голосів, а це 8,8% на Івано-Франківщині, на Тернопільщині – 8,18%, а на Львівщині – заледве більше 6%.

Галичани не підтримали кандидатів-«свободівців» і на мажоритарних округах. У трьох областях переміг лише один представник цієї партії – Михайло Головко на Тернопільщині, який був обраний парламентарем і у 2012 році. Фаворитка серед мажоритарників на минулих перегонах – Ірина Фаріон (тоді набрала більше 70%) голосів, на цей раз посіла третє місце і за неї проголосувало у чотири рази менше львів’ян. Виборці не пробачили Ірині Фаріон брехні щодо її комуністичного минулого, численних виступів і заяви, які створювали картинку для російських ЗМІ, а відтак це посилювало негативний образ України і ділило країну.

Не забули виборці і виступу на львівському Майдані «свободівця» Юрія Михальчишина, який образив студентів, назвавши їх «сопляками».

Представниця партії – Ірина Сех порушувала законодавство, обіймаючи посаду голови ЛОДА і народного депутата, не зуміла організувати в області координаційного центру допомоги бійцям та їхнім рідним.

Етнонаціоналізм не спрацював

У соціальних мережах львів’яни зловтішаються з поразки «свободівців». Більшість вважає це закономірністю, мовляв, партія отримала те, на що заслужила. У коментарях люди пишуть про те, що націоналісти не пройшли серед своїх виборців випробовування Майданом. Львів’яни були обурені піаром окремих депутатів-«свободівців» на жертвах революції Гідності. У час, коли мовне питання не було на порядку денному в українському суспільстві, коли президент Віктор Янукович лише утік з України, для «свободівців» найважливіше було скасування скандального мовного закону Колісніченка-Ківалова, що лише загострило ситуацію серед мешканців Донбасу.

Політолог Юрій Шведа основною причиною поразки партії на виборах називає те, що не спрацювала концепція печерного етнічного націоналізму, виборці зрозуміли спекуляції на патріотизмі, але не побачили реальних змін. Успіх «Свободи» на минулих парламентських виборах експерт пояснює тим, що партія протистояла злочинній команді регіоналів. І галичани голосували не за «Свободу», а проти Партії регіонів.

«Свобода» падка на владу, запропонувала всіх своїх людей по всіх міністерствах. Але виявилось, що ці люди далеко не готові до виконання державних функцій
Юрій Шведа

«Свобода» опинилась у парламентській більшості і урядовій коаліції і виявилось, що «Свобода» падка на владу, запропонувала всіх своїх людей по всіх міністерствах. Але виявилось, що ці люди далеко не готові до виконання державних функцій. Показала себе як партія, яка декларувала одні речі, а на практиці реалізувала інші. Основна електоральна база «Свободи» на Галичині. Тут на минулих виборах партія здобула дуже велику підтримку в місцевих органах влади. Люди очікували змін, але час пройшов – результату немає», – наголосив політолог.

Влада нашкодила результату

У Львівській міській раді «Свобода» має більшість – 55 райців. Втім, як говорить депутат міськради, «ударівець» Петро Адамик, закиди в корупції та брак професійності зашкодили «свободівцям» в політичному іміджі.

З ким асоціюється корупція у Львові – з міською радою і мером. Мер, маючи медійний ресурс, вискочив з цього, а «Свобода», маючи 55 депутатів лукавила, що хоче скинути мера-корупцінера
Петро Адамик

«З ким асоціюється корупція у Львові – з міською радою і мером. Мер, маючи медійний ресурс, вискочив з цього, а «Свобода», маючи 55 депутатів лукавила, що хоче скинути мера-корупцінера. Маючи завжди можливість долати вето на земельних, комунальних питаннях, але маючи свій у цьому інтерес, говорила, що не вистачає голосів, щоб мера відправити у відставку», – каже депутат.

Галицький виборець оцінював передусім реальні справи депутатів

«Свободи», а не лише риторику, такої думки журналіст Вікторія Балицька. Оглядач переконана, що риторика партії сіяла поміж людьми ненависть і розбрат, а ось реальних кроків виборці не побачили.

«Свобода», як на мене, була тим засобом, що спричинив події на Сході, своїми мовними законами, риторикою. Ідеологія «Свободи» – маргінальна для сучасних реалій
Вікторія Балицька

«Є такий термін у медицині допоміжний засіб. Так от «Свобода», як на мене, була тим засобом, що спричинив події на Сході, своїми мовними законами, риторикою. Ідеологія «Свободи» – маргінальна для сучасних реалій. Якщо люди у своїй свідомості асоціюють себе з європейськими цінностями і життям, то націоналізм з цим дисонує. У «Свободи» – грубий націоналізм, не інтегрований у європейські цінності і разом це й привело до того результату», – вважає оглядач.

Українські громадяни після Майдану і зараз – у час бойових дій на Сході – зрозуміли і відчули, що таке правдивий націоналізм і патріотизм. А ще два роки тому, коли відбувались парламентські вибори, патріотизм у більшості асоціювався з українською мовою, вишиванкою, гарними словами про Україну та УПА. «Свобода» зіграла на почуттях виборців, каже Вікторія Балицька, а нині люди збагнули справжню суть патріотизму і відповідно риторика «свободівців» зазнала інфляції.

«По ділах впізнаєте їх», цю біблійну мірку забувають ті, які посідає високі чини, але добре пам’ятають ті, які вибирають.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG