Доступність посилання

ТОП новини

Чільний командувач НАТО критикує «вибори» і дії Росії на Сході України


Філіп Брідлав на прес-конференції в Пентагоні, 3 листопада 2014 року
Філіп Брідлав на прес-конференції в Пентагоні, 3 листопада 2014 року

Чільний командувач Північноатлантичного союзу Філіп Брідлав знову наголосив сьогодні, що проведені проросійськими сепаратистами «вибори» в частині Сходу України суперечать «мінському протоколові» від 5 вересня і не поліпшать становища в регіоні.

Генерал Брідлав, головнокомандувач об’єднаних союзних сил НАТО в Європі, також заявив, що Росія продовжує постачати сепаратистів.

Крім того, сказав американський генерал на прес-конференції в Пентагоні, на території України діють близько 250–300 російських військовослужбовців. Але, заявив він, за даними НАТО, ці російські військові не беруть участі в бойових діях, а переважно займаються навчанням бойовиків.

За словами Брідлава, припинення вогню, про яке було домовлено ще 5 вересня, так і залишається тільки словами.

Він також зазначив, що нині спостерігається тенденція чіткішого визначення і зміцнення лінії розмежування між українськими силами й сепаратистами. Натомість, сказав генерал, цілком дірявим став кордон між Україною і Росією, що дає змогу проросійським силам пересуватися через нього безперешкодно.

Раніше сьогодні в Києві в Раді національної безпеки та оборони заявили про інтенсивне переміщення військової техніки та живої сили з території Росії на територію, яку захопили сепаратисти. Як заявив речник інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко, присутність російських військ там уже навіть не маскується.

Тим часом група «Інформаційний спротив» наводила сьогодні власні дані, за якими російські й сепаратистські війська завершили формування на захоплених територіях чотирьох ударних груп, у складі яких може бути «близько 14–15 тисяч російських найманців і військовослужбовців Росії, а також 10–12 тисяч бойовиків із місцевих бандформувань».

Росія завжди заперечує наявність на території України своїх регулярних військ, але визнає, що там є з Росії «добровольці» або ж військові, які приїхали туди, «взявши відпустку».

Учора проросійські сепаратисти провели на захопленій ними території частини Донбасу «вибори», на порушення «мінського протоколу» від 5 вересня. Значна частина світової спільноти заявила, що не визнає їх. Росія натомість дала знати, що «поважатиме волевиявлення» сепаратистів.

XS
SM
MD
LG