Доступність посилання

ТОП новини

НБУ звітує про стабілізацію фінансового ринку, експерти сумніваються


НБУ: фінансовий ринок стабілізується
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

НБУ: фінансовий ринок – стабілізується

Київ – Фінансова система України стабілізується, через сповільнення економічного падіння та зростання ключових галузей, повідомила журналістам глава Нацбанку України Валерія Гонтарєва. За її словами, не останню чергу в стабілізації відіграли адміністративні заходи НБУ, однак нині їх поступово скасовують. Валерія Гонтарєва та керівники ключових комерційних банків наголошують, що дефіцит валюти на роздрібному ринку викликаний передовсім панікою та ажіотажем, і що нинішній курс долара є реальним, а відтак гривні стрімке падіння не загрожує. Водночас економісти налаштовані більш песимістично, і закликають НБУ жорсткіше контролювати фінансовий ринок, з огляду на військовий конфлікт на сході України.

Валерія Гонтарєва
Валерія Гонтарєва

НБУ поліпшує свої прогнози щодо стану української економіки. Якщо кілька місяців тому фінансовий регулятор очікував падіння ВВП на 9% за рік, то нині за дев’ять місяців року воно склало лише 3,5%, а ключові експортні галузі, як-от сільське господарство та металургія, показують зростання, заявила у понеділок журналістам глава НБУ Валерія Гонтарєва. За її спостереженнями, на фінансовий ринок почала надходити валюта, яку виручили аграрії за рахунок експорту, до кінця року відчутним стане потік долара й від інших експортерів, а це стабілізує курс гривні, визнає очільниця НБУ.

Водночас, за її словами, стабілізації фінансового сектору сприяють і адміністративні заходи Нацбанку, зокрема, з припинення відмивання коштів та спекулятивних схем. Завдяки цьому частину обмежень щодо обігу валюти НБУ скасовує. Частину – скасує днями, пояснює Валерія Гонтарєва.

«Ми,зокрема, скасували частину обмежень для купівлі валюти імпортерами. Невдовзі зможемо зняти заборону на виплату дивідендів, і цей чинник більше не відлякуватиме інвесторів. Окрім того, ми зменшуємо тиск на фінансовий ринок. Зокрема, Україна розраховуватиметься за газ з ЄС та Росією з національних золотовалютних резервів, відповідні кошти в них вже передбачені. Цей крок захистить фінансові ринки від впливу великого імпортера (який, отримуючи плату за свій товар, може суттєво зменшити кількість валюти на національному ринку)».

Водночас, Валерія Гонтарєва не вважає, що є підстави для паніки щодо можливого подорожчання долара. І щоб, за її словами, погасити панічні настрої, починаючи з середи, НБУ влаштовуватиме невеликі, але щоденні валютні аукціони упродовж трьох місяців. Щоб уникнути спекуляцій, аукціони будуть «голандськими»: першими куплять валюту ті банки, які зробили заявку на долар за найвищим курсом.

Великі банки задоволені політикою НБУ, експерти кажуть, що він здебільшого «споглядає»

Керівники найбільших українських банків, зі свого боку, визнають, що аукціони та координація дій з НБУ дадуть змогу стабілізувати ринок та визначити реальний ринковий курс долара.

Про це говорить, зокрема, голова правління «Райффайзен банку Аваль» Володимир Лавренчук.

Фінансова ситуація є кращою за прогнози. Не в останню чергу тому, що з ринку виводять ті банки, які виявилися відмивачами коштів
Володимир Лавренчук

«Таким чином НБУ дає змогу визначити реальний ринковий курс долара. Не думаю, що він суттєво відрізнятиметься від того, який ми бачимо зараз у банках та обмінниках. Ми разом із НБУ спостерігаємо за ситуацією на ринку та поведінкою вкладників. Нині фінансова ситуація є кращою за прогнози. Не в останню чергу тому, що з ринку виводять ті банки, які виявилися відмивачами коштів», – підсумовує банкір.

Водночас окремі експерти робили і роблять прогнози щодо того, що курс долара штучно тримають стабільним до завершення парламентських виборів та початку роботи Верховної Ради нового скликання. Такі побоювання, висловлює, зокрема, фінансовий експерт Марія Сальникова.

Одною з найбільших проблем, яка тисне на курс гривні, є небажання українців тримати долари у банках, зауважує голова правління «Ощадбанку» Андрій Пишний. За його словами, під подушками українці тримають понад 8 мільярдів доларів США, тоді як ці кошти могли би працювати на економіку.

Враховуючи складний стан економіки та конфлікт на сході держави, який підтримується російськими військами, вплив ринку на фінансову систему має відійти на другий план, і ключову роль має взяти на себе регулятор – НБУ, заявив у коментарі Радіо Свобода голова Комітету економістів України Андрій Новак. Однак, за його словами, Нацбанк здебільшого обирає невтручання.

«Останні місяці НБУ є не регулятором, а скоріше – споглядачем, який лише час від часу застосовує напівринкові механізми. Доки Нацбанк не сформулює і не оприлюднить своєї чіткої стратегії – ситуація не стабілізується. В регулятора для цієї стабілізації є всі важелі», – наголошує експерт.

Андрій Новак
Андрій Новак

Що ж до падіння довіри українців до зберігання валюти на банківських депозитах, то Андрій Новак упевнений, що навіть в нинішніх умовах вона може відновитися, однак нині, як ніколи, українцям варто розуміти, кому вони понесуть гроші.

Довіра до українських банків має зміститися від привабливих за розміром відсотків дрібних установ до крупних, і більш надійних банків
Андрій Новак

«Довіра до українських банків має зміститися від привабливих за розміром відсотків дрібних установ до крупних, і більш надійних банків. Щоправда, вони мають нижчі відсотки. Але українці в нинішній ситуації поступово розуміють, що кілька зайвих відсотків за депозитами свідчать про ризик втратити все», – підсумовує Андрій Новак.

Нині купити долар в українських банках непросто, про це говорять, зокрема, кияни, опитані Радіо Свобода. Окремі фінансові установи продають валюту тільки тим, хто сплачує валютні кредити, деякі – приймають заявки на долар і надають його через деякий час. Відділення тих банків, які продають валюту всім охочим, можна відрізнити за чергами покупців, які вишиковуються вранці до початку робочого дня. Часто доларів у касі вистачає лише до 11-12-ї години. Водночас купити інші іноземні валюти у великих містах не є проблемою, навіть євро придбати набагато легше, ніж долар.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG