Доступність посилання

ТОП новини

Сепаратисти хочуть від Києва «особливого статусу»


Ватажки сепаратистів зі збройних угруповань «ДНР» і «ЛНР» оприлюднили сьогодні спільну заяву з закликом до Києва визнати «особливий статус» захоплених ними територій на Сході України і «продовження рівноправного діалогу» з їхніми «обраними керівниками».

При цьому вони стверджують, що «будуть дотримуватися духу мінських переговорів, але ґрунтуватися на своїх власних «переговорних позиціях», що їх сепаратисти, за їхніми словами, передавали київській владі ще 1 вересня. При цьому вони також твердять, що влада України прийняла ці умови, а саме визнання особливого статусу і створення умов для «вільних виборів керівників і депутатів «народних республік».

Як заявляють автори заяви, Україна «порушила домовленості, спотворивши узгоджену редакцію закону про особливий статус Донбасу» – зокрема, тим, що не визначила в законі, на які райони поширюється «особливий статус».

Заява ухвалена за результатами «виборів», що їх сепаратисти провели вчора на захоплених територіях, усупереч результатам мінських переговорів. Ті результати, підписані і представниками сепаратистів, зокрема, «мінський протокол» від 5 вересня, прямо визначають: «Забезпечити проведення дострокових місцевих виборів відповідно до Закону України «Про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей». Цей закон, який не передбачає для захоплених районів ніякого особливого статусу, а лише тимчасовий особливий порядок самоврядування, призначив такі вибори на 7 грудня. Ніяких інших домовленостей із приводу таких виборів на переговорах у Мінську, всупереч заяві сепаратистів, не ухвалювали.

Раніше сьогодні президент Петро Порошенко заявив, що ініціюватиме скасування закону про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей через те, що сепаратисти своїми «виборами» унеможливили його виконання. Водночас голова держави сказав, що для цих районів можуть запропонувати новий закон про особливий порядок місцевого самоврядування, за умови повернення всіх сторін до виконання «мінського протоколу» – «в разі припинення вогню, створення буферної зони, встановлення контролю за кордоном і зрозумілих кроків, які б означали задній хід бойовиків у питанні про так звані вибори 2 листопада».

XS
SM
MD
LG