Доступність посилання

ТОП новини

Навіщо партії «Воля» виходити із «Самопомочі»?


Партія «Воля» розділилась: частина партійців на чолі з Юрієм Дерев’янком планує власну групу окремо від «Самопомочі». Вони пояснюють це тим, що залишились незадоволеними співпрацею із колегами під час парламентських виборів. Водночас інший лідер «Волі» Єгор Соболєв разом із кількома однопартійцями називають такі наміри Дерев’янка «заколотом» і «некрасивою грою». Експерти застерігають: подібні внутрішні скандали в молодих партіях кидають тінь на репутацію нових політиків та їхні наміри у владі.

Центрвиборчком досі рахує голоси українців, переговори про коаліцію в новій Верховній Раді тривають, а партії «Воля» та «Самопоміч» уже «побили горщики». Зокрема, представники «Волі» мають намір сформувати «міжфракційне депутатське об’єднання або депутатську групу» в парламенті – про це йдеться в заяві партії. За словами члена політради «Волі» Ольги Галабали, меморандум про створення більшості підписали «Ірина Суслова, Андрій Немировський, Олексій Кузьменко, Сергій Міщенко і Руслан Солодовніков», хоч поки достеменно не відомо, хто з них потрапить у Раду.

«Не підписали Єгор Соболєв, не підписав Павло Костенко і не підписала Вікторія Войціцька. Але з’їзд їм публічно запропонував це зробити і підписати», – каже діяч «Волі».

Це не суперечить законові та моралі – Дерев’янко

Має бажання приєднатись до більшості і Юрій Дерев’янко, який за підтримки «Волі» переміг як мажоритарний кандидат. За його словами, між партіями немає політичного чи особистісного конфлікту. Окрім того, говорить Дерев’янко, «Воля» від початку позиціонувала себе як самостійна політсила, тож зараз планує виступити як окремий політичний суб’єкт.

Це зовсім не суперечить ні Конституції, ні законам, ні моральним усім принципам, тому що ми про це говорили під час і навіть перед об’єднанням
Юрій Дерев’янко

«Це зовсім не суперечить ні Конституції, ні законам, ні моральним усім принципам, тому що ми про це говорили під час і навіть перед об’єднанням. І щоб люди чітко могли ідентифікувати як працюють наші депутати, як працюють інші депутати – це дуже природньо», – говорить Дерев’янко.

Дерев’янко ораганізував заколот – Соболєв

Протилежну позицію має кандидат у депутати від об’єднання «Самопоміч», один із співзасновників «Волі» Єгор Соболєв. Зокрема, в ефірі «Громадського» телебачення він розповів, що, за його інформацією, саме Юрій Дерев'янко організував заколот всередині партії, «вів некрасиву гру» та маніпулював однопартійцями та союзниками з «Самопомочі».

Ця людина увійшла в партію і зараз працює не для того, щоб отримати контроль над «Волею», яка є маленькою і зараз буде підбитою на зльоті, а для того, щоб атакувати більш серйозні цілі
Єгор Соболєв

«В чому сенс заяви про те, що ми незадоволені співпрацею? В мене єдине пояснення: взагалі ця людина увійшла в партію і зараз працює не для того, щоб отримати контроль над «Волею», яка є маленькою і зараз буде підбитою на зльоті, а для того, щоб атакувати більш серйозні цілі, в цьому випадку це «Самопоміч», яка зараз є тією силою, що не дає скотитись коаліційним перемовинам до простого дерибану: от вам прем’єр, от нам спікер, а всі інші – до побачення», – говорить Соболєв.

Окрім того, Соболєв зазначає, що йому вже після об’єднання стало відомо, що Дерев’янко завів у «Волю» так звані «мертві душі» – значну кількість людей, які були юристами самого Дерев’янка. Водночас значна частина справжніх партійців з різних регіонів досі не прийняті. Також політик у своєму пості на «Фейсбуку» назвав Дерев'янка «дуже талановитим шахраєм, за яким стоїть величезне угруповання з викачування грошей платників податків».

Такі звинувачення Юрій Дерев’янко відкидає та закликає колегу надати докази, інакше він буде змушений звернутись до суду.

Це внутрішні розбірки – експерт

На думку директора Агентства моделювання ситуацій Віталія Бали, проект «Самопоміч» – це «кіт у мішку», що викликає багато запитань. На його думку, представники «Волі» в рамках цього проекту мали на меті вирішення своїх персональних завдань.

Це питання уже звичних для України внутрішніх розбірок
Віталій Бала

«Напевно, чиїсь амбіції не дозволяють розчинитися в партії «Самопоміч». Це не та проблема, яка може визначати чи не визначати порядок денний України на найближчу перспективу. Тому це питання уже звичних для України внутрішніх розбірок», – говорить експерт.

На думку політолога Олександра Палія, подібні публічні чвари всередині молодих політичних сил дискредитують концепцію «молодих облич» в парламенті, а також їхні наміри у новому скликанні Верховної Ради.

Всі розраховували на оновлення, а поприходили чимало людей, які не зовсім зріло поводяться
Олександр Палій

«Це свідчить, що набрали туди в список людей не зовсім правильних свого часу. Всі розраховували на оновлення, а поприходили чимало людей, які не зовсім зріло поводяться», – говорить експерт.

У вересні «Самопоміч» та «Воля» підписали меморандум, і «Воля» увійшла до виборчого списку партії «Самопоміч». За результатами підрахунку 99,93% протоколів, на парламентських виборах 26 жовтня «Самопоміч» посідає за партійними списками третє місце за кількістю голосів виборців, набравши 10,97% голосів, і, як виглядає, буде третьою і з урахуванням мажоритарних кандидатів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG