Доступність посилання

ТОП новини

Окопна війна на Донбасі не для «казаків» та інших розбійників – Фельгенгауер


У поновленні широкомасштабних бойових дій на Донбасі зараз не зацікавлені ані Росія, ані Україна. В цьому переконаний російський військовий аналітик Павло Фельгенгауер. На його думку, російські регулярні війська виконали своє завдання під Іловайськом і далі поки що не підуть – для проведення потужного наступу зараз не найкращий момент. Водночас експерт переконаний, що сепаратисти не сидітимуть в окопах, а намагатимуться просуватися уперед, захоплюючи нову територію.

– Як Ви оцінюєте ситуацію, що склалася зараз на Донбасі? Чи можливе загострення конфлікту у найближчі дні?

Так звані «ополченці» можуть спровокувати загострення, але вести широкомасштабні наступальні дії вони не в змозі

– Думаю, найближчим часом широкомасштабних бойових дій не буде. Найімовірніше, до весни десь. Тобто там є, звичайно, одна сила, вона, правда, чисельна, якій взагалі не подобається ця ситуація – це так звані «ополченці». Вони можуть спровокувати загострення, але вести широкомасштабні наступальні дії вони не в змозі. Ані Москві, ні Києву цього зараз взагалі не потрібно.

– У Луганській області був такий блокпост № 32. Його утримували підрозділи української армії, але сепаратисти змусили їх відійти. Тепер бойовики обстрілюють блокпост № 31, їхнє просування продовжується. Як далеко таким чином вони зможуть пройти?

– Місцеві такі сутички відбуватися будуть, але я кажу про те, що широкомасштабних операцій, найімовірніше, не буде. Звичайно, стовідсотково не гарантую. Пора року для того зовсім не підходяща, і ніякого стратегічного інтересу в цьому немає. Єдине, що «ополченцям» не подобається нинішня ситуація. Вони хотіли би йти далі. Тобто ставати так званими «стаціонарними бандитами», володіти частиною Донбасу і розпилювати російський бюджет, дотації чи допомогу, вилучати щось на місці – це не для цих людей. Вони були в Криму, ті, хто хотіли залишитися стаціонарними бандитами – залишились в Криму, а ці пішли далі: спочатку на Донбас, а тепер вони б хотіли піти ще далі… Запоріжжя, Харків, Київ, Миколаїв, Одеса, де є не пограбовані банкомати, банки і так далі. Але в них для цього сил замало. А Росії це не потрібно.

Зараз осіннє бездоріжжя, малий світловий день, зима на носі, в Росії йде мобілізація строковиків, які відслужили один рік, тому ніяких великих сил не збереш

А українські сили теж на провокації широкомасштабною операцією не стануть відповідати. Тому що всі розуміють, що сенсу в цьому немає. Росія наприкінці серпня довела, що вона не допустить військового розгрому так званих сепаратистів, але й далі наступати намірів не має. В умовах того, що зараз осіннє бездоріжжя, малий світловий день, зима на носі, в Росії йде мобілізація строковиків, які відслужили один рік, тому ніяких великих сил не збереш. Якщо б ми (росіяни – ред.) хотіли взяти Маріуполь – то взяли б його в перших числах вересня, але не було бажання. Зараз понад два мільйони людей перебувають під контролем «ополченців». Їх потрібно годувати все більше й більше. А було б їх там із Маріуполем на півмільйона більше. І ще більше і більше…

– Тобто прориву на Крим не буде?

Був би дуже здивований, якби до весни відбулись якісь широкомасштабні наступальні операції з будь-якої сторони

– В ньому сенсу зараз немає. Зі мною згодні багато інших російських військових аналітиків. На Заході, я знаю, остерігаються коридору на Крим. Я був би дуже здивований, якби до весни відбулись якісь широкомасштабні наступальні операції з будь-якої сторони. Але навесні цілком ймовірно, бо є сила – «ополченці», сепаратисти та різні «козаки-розбійники», яких не задовольняє статус-кво і вони будуть постійно провокувати. Але до весни-літа з цих провокацій нічого не вийде, а там далі подивимося, але провокувати будуть постійно. Якщо взяти якесь село чи блокпост – це не широкомасштабна операція.

– Яка кількість регулярних російських військ зараз може бути присутня на території України?

Вторгнення військ (Росії) відбулось масоване, коли було очевидно, що за тиждень-два українські війська візьмуть Донецьк і Луганськ

Вторгнення військ (Росії) відбулось масоване наприкінці серпня, коли було зовсім очевидно, що за тиждень-два українські війська візьмуть Донецьк і Луганськ. Були дії з розгрому південної групи українських збройних сил між Савур-Могилою та Іловайськом. Була операція з деблокади Луганська – витіснення з аеропорту. Після цього російські регулярні частини активну участь в бойових діях припинили. І з тих пір реально не беруть участі.

– Зовсім не беруть участі?

– В масовому порядку – ні. Це була одноразова така операція… Ще одна тактична група зайняла Новоазовськ.

– А як же диверсійні групи російської армії, про які постійно говорять?

Зараз все більше йде окопна війна

– Ну, це спецназ. Зараз він не відіграє стратегічної ролі. Зараз все більше йде окопна війна… Ця окопна війна зовсім не подобається різним «казакам» та іншим розбійникам, бо вони на це не підписувались, вони хочуть скакати по українських містах та «збирати вершки»... Їм це дуже не подобається, вони б хотіли цю ситуацію розвернути, але не думаю, що в них це вийде. Вони будуть провокувати обидві сторони. Російського інтересу проводити наступальну операцію зараз немає. Якщо б хотіли почати серйозні наступальні операції – почали б на початку квітня, було б простіше. Але не зараз, коли пора року зовсім не підходить.

– Що буде з Донецьким аеропортом?

– Думаю, що сторони будуть продовжувати воювати за нього, оскільки він на передовій стоїть. Він став символічним об’єктом. Це нагадує штурм Вуковара (в Хорватії югославськими військами – ред.) на початку 1990-х років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG