Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко обіцяє сепаратистам жорсткий економічний режим


Порошенко не виключає застосування економічних обмежень щодо частини Донбасу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

Порошенко не виключає застосування економічних обмежень щодо частини Донбасу

Київ – Україна може запровадити більш жорсткий економічний режим у Донецькій та Луганській областях через проведення там псевдовиборів. Про це заявив президент Петро Порошенко під час засідання РНБО. Він також виніс на розгляд питання щодо скасування закону про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу. Тим часом експерти кажуть, що першочерговим завданням для України нині є ізоляція районів, контрольованих бойовиками, які нібито мають намір провести ще й референдум про відокремлення від України.

Президент України Петро Порошенко запропонував Раді національної безпеки та оборони і Верховній Раді скасувати закон «Про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей». За словами Порошенка, ключовим елементом цього закону було проведення місцевих виборів і передача частини владних повноважень органам місцевого самоврядування. Натомість, наголосив глава держави, наслідком псевдовиборів, організованих бойовиками 2 листопада на контрольованих ними територіях, стали різке зростання загрози для нормального існування жителів Луганської та Донецької областей, розбій, мародерство, хаос та бандитизм.

Водночас президент зауважив, що норми, описані в законі про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу, зокрема щодо проведення виборів, можуть бути відновлені за певних умов.

Перше – стійке припинення вогню, друге – відведення військ від лінії зіткнення, третє – чітку демаркацію лінії зіткнення
Петро Порошенко

«Ми будемо готові прийняти новий закон в умовах, коли ми побачимо: перше – стійке припинення вогню, друге – відведення військ від лінії зіткнення, третє – чітку демаркацію лінії зіткнення, яка зафіксована 5 вересня 2014 року в Мінському протоколі, де українські військові зможуть зайняти лінію вздовж річки Кальміус від Оленівки до Старобешевого, відсунути на декілька кілометрів від Маріуполя», – сказав Порошенко.

Сепаратисти отримали надто щедру пропозицію від української влади – Палій

Окрім того, за словами Порошенка, наслідком засідання РНБО може стати посилення блокпостів та жорсткіший економічний режим на Донбасі. Президент також нагадав, що Україна продовжує забезпечувати території, підконтрольні терористам, електроенергією та газом.

Оскільки сепаратисти Донбасу чітко показали, що не мають наміру діяти у правовому полі, закон «Про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» виявися для них занадто щедрою пропозицією з боку української влади, зауважує у коментарі Радіо Свобода політолог Олександр Палій.

Зараз ключове завдання – законсервувати, ізолювати цей регіон, контрольований терористами. Допомогти звідти вибратися усім притомним людям, які не можуть жити при терористах, і максимально заблокувати цей регіон, щоб зараза не поширювалася
Олександр Палій

«Безглуздо надавати терористам достатньо широкі права на самоврядування, які записані у цьому законі. Тому, звичайно, для продовження переговорів, для того, щоб мати якусь переговорну позицію, цей закон варто скасувати і підготувати новий закон у процесі переговорів, із російською стороною, насамперед, який все ж діяв би. Зараз ключове завдання для України – законсервувати, ізолювати цей регіон, контрольований терористами. Допомогти звідти вибратися усім, так би мовити, притомним людям, які не можуть жити при терористах, і максимально заблокувати цей регіон, щоб зараза не поширювалася», – вважає Палій.

Відтак для України залишається необхідним збереження режиму припинення вогню, уточнює Палій.

«ДНР» та «ЛНР» можуть попроситися в Росію – Арестович

Із Олександром Палієм не згоден військовий експерт Олексій Арестович. На його думку, режим припинення вогню існує лише на папері, про що свідчать постійні обстріли об’єктів, підконтрольних українським силовикам, та загибель близько півтори сотні людей після оголошення такого режиму у зоні бойових дій на Донбасі. Відтак українська влада має своїми рішення показати, що розуміє і визнає реальне становище справ та готова дати відсіч проросійським бойовикам, каже Арестович.

«У них є чіткий план, згідно з яким вони проводять процедуру, яка була проведена неодноразово: у Придністров’ї, в Абхазії, в Південній Осетії, а тепер у нас. Там низки етапів, перший з яких – це вибори, 9 листопада, за деякими даними, має відбутися референдум щодо відокремлення від України. Потім можна чекати того, що вони або залишаться у формальному статусі «незалежної держави», або приймуть на референдумі рішення, що вони хочуть приєднатися до Росії», – зазначив у коментарі Радіо Свобода Арестович.

Тим часом голова Верховної Ради Олександр Турчинов вже зареєстрував законопроект про визнання таким, що втратив чинність, закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей».

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG