Доступність посилання

ТОП новини

Жахи від ЗМІ Росії: російські націоналісти вбивають росіян на Донбасі


Марш російських націоналістів у Москві, 4 листопада 2014 року
Марш російських націоналістів у Москві, 4 листопада 2014 року

Як вправно пов’язати вигадану злочинність і діяльність українських добровольчих батальйонів, гасла УПА, дії російських націоналістичних організацій та події на Євромайдані в Україні? Цьому вже навчилися російські журналісти.

На російському каналі «НТВ» вийшов сюжет із заголовком «Професійні «росіяни»: київські радикали знайшли вірних союзників у Росії». У підводці ведучого загалом мовиться про деталі розслідування, які стосуються арешту одного з організаторів так званих «Русских маршей» в Росії. А також зазначають, що цей організатор – Олександр Бєлов-Поткін – причетний до розкрадання коштів у вкладників «БТА Банку». Здається, про Україну поки що ані слова. Але вже наприкінці підводки чуємо: «Хто фінансує щорічні шоу і бритоголові марші напередодні Дня народної єдності, кому підпорядковуються російські Яроші і Тягнибоки?».


Далі відеоряд зі знущань і побиття, розправи над дагестанцем. Це дії організації «НСО», кажуть журналісти каналу «НТВ». Незрозуміло чому, але після жорстоких розправ ведучий розповідає: «Це Роман Желєзнов. Член російського осередку нацистів із назвою «Вотенюґенд», воює в каральному батальйоні «Азов». Ідейний росіянин воює на Сході України з простими росіянами, і, як з’ясовується, зараз таких на Україні там просто десятки».

Такий коментар одразу підкріплений синхроном хлопця: «Ми хочемо залишитися тут жити, тут ми можемо робити те, чого в Росії робити не можемо». Тобто контекст такий: «Хлопець приїхав в Україну, щоб вбивати росіян, адже не може робити цього в Росії».

Його синхрон – це вирізані шматочки з його ж коментарів українським журналістам «Нового каналу» у сюжеті про росіян у батальйоні «Азов». Оригінал звучить так:

– Ми хочемо залишитися тут жити?

– Чому тут?

– Братерський слов’янський народ, тут величезне поле для легальної діяльності, для позитивної діяльності, тут ми можемо робити те, чого в Росії робити не можемо, зважаючи на всі репресії.

Далі у сюжеті «Нового каналу» йдеться про те, що родина Романа у Росії отримує погрози.

У коментарі для Радіо Свобода Роман Желєзнов розповів що приїхав в Україну ще з самого початку подій на Майдані, щоб підтримати українських націоналістів.

«Я працюю в прес-службі. Можна прочитати матеріали про українську реконкісту, про російських добровольців, плюс я допомагаю з контентом груп у соціальних мережах», – розповів молодий чоловік.

Мається на увазі прес-служба батальйону «Азов». Те, що хлопець проходив бойову підготовку, він не заперечує, однак наголошує: ніякої участі у бойових діях він не бере.

Журналісти «НТВ» продовжують розповідь, заявляючи що тепер, як виявляється, російські націоналісти вбивають росіян, а їхніми кумирами є Степан Бандера та вожді нацистської Німеччини. І вже з цього моменту сюжетна лінія переходить на заявлені у підводці деталі розслідування про діяльність Олександра Бєлова-Поткіна. У сюжеті його іменують «Фюрер» і кажуть, що він симпатизує «каральним батальйонам» – далі подається як факт: «які воюютьх проти росіян на сході України». Тут «повертаються» і до Євромайдану.

Російський журналіст Сергій Доренко прокоментував дії тих, хто підтримує добровольчі батальйони та Євромайдан: «Ось ці «білі» теж повинні підтримати «білих на Майдані», теж нацистів, з усіма рунами, нацистів, які на американські і гроші Коломойського об’єднались, щоб убивати росіян і українців на сході країни».

У сюжеті «НТВ» журналісти намагаються знайти нитку, яка об’єднала би злочинні російські організації: наприклад «Славянский союз», засновником якого у сюжеті називають Дмитра Дьомушкіна. Також зазначають, що організація визнана екстремістською. Так от, тренування членів такої організації журналісти «НТВ» вважають подібними до інструктажу бойових батальйонів при протидії міліції, а далі констатують: «Саме те, що ми бачили під час Євромайдану».

Цікавим є також фрагмент сюжету, де демонструють відеофрагмент із прес-конференції у березні, під час якої екс-заступник командира батальйону «Азов» Ігор Мосійчук заявив: «У випадку повноцінного вторгнення російських військ на територію Криму організація не буде воювати з ними там. Ми будемо воювати з ними в Москві. Ми готові їхати туди й робити там революцію». Березневу прес-конференцію у сюжеті «НТВ» (який вийшов у листопаді) подають в контексті того, що українські націоналісти не заперечують зв’язок із російськими «нацистами» і готові робити революцію у Москві. У відеозаписі чуємо: «у нас є підтримка російських націоналістів», а в начитці: «активісти «Правого сектору» свої зв’язки з російськими нацистами ніколи не приховували».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG