Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Росія обговорять припинення вогню в Донецькому аеропорту


Сьогодні українські та російські військові мають провести зустріч високого рівня в Донецьку, під час якої планується обговорити припинення бойових дій в Донецькому аеропорту. Про це повідомила спеціальна моніторингова місія ОБСЄ, яку цитують українські засоби масової інформації. Сепаратисти за сприяння російських вояків намагаються взяти Донецький аеропорт з кінця травня, але його утримують українські військові, яких самі сепаратисти вже назвали «кіборгами» за стійкість.

Сергій Лойко, фотокореспондент газети «Лос-Анжелес Таймз», який буквально недавно повернувся з Донецького аеропорту і працював там поруч з українськими вояками, які стримують наступи і перебувають під постійними обстрілами з боку сепаратистів. Українські вояки, які тримають оборону, кажуть, що аеропорт обстрілюється «Градами», мінометами, автоматичною зброєю.

Сергій Лойко каже, що новий термінал аеропорта прострілюється з двох боків, а старий корпус – звідусюди.

Все, що там відбувається, починаючи з того, як виглядає цей аеропорт – це просто якийсь епос. Таке відчуття, що в реалії не може цього бути, що цей як фільм, що от зараз вийде Спілберґ і скаже: «Знято!»
Сергій Лойко

Він так описує побачене: «Все, що там відбувається, починаючи з того, як виглядає цей аеропорт – це просто якийсь епос. Таке відчуття, що в реалії не може цього бути, що цей як фільм, що от зараз вийде Спілберґ і скаже: «Знято!».

«Бо ці руїни настільки зруйновані, настільки зруйноване злетне поле довкола. Там немає жодного квадратного метра, який не був би пробитий десятками куль і осколками снарядів. Там кульові отвори скрізь. Стеля уся пробита, стіни усі. Там всередині темрява, вдень – напівтемрява, а вночі – повна темрява», – ділиться фотокореспондент в інтерв’ю радіостанції «Ехо Москви», яка змушена була під тиском зняти матеріал з сайту.

Лойко каже, що був заскочений стійкістю українських вояків, адже умови, в яких вони тримають оборону, надзвичайно складні.

«Бідування в цьому аеропорту страшні. Холод собачий. Ніяких «буржуйок» там немає. Скрізь протяги. Всі чхають, всі кашляють. Відігрітися ніде не можна. Єдине, що вони можуть собі дозволити – це гарячий чай на примусах. І чайники такі чорні-чорні. Все в абсолютному мороці», – ділиться враженнями фотокореспондент.

Стратегічне значення

Значення Донецького аеропорту, як пояснюють військові фахівці, полягає в тому, що це єдина точка під контролем українських сил, яка підходить впритул до Донецька. Від аеропорту лише один кілометр до житлових масивів міста. Аеропорт також прикриває обвідну дорогу довкола Донецька.

Як казав речник інформаційно-аналітичного центру при РНБО Андрій Лисенко, в разі відведення важких озброєнь на 15 кілометрів, як це передбачено мінськими домовленостями, сепаратисти змушені будуть відтягнути важку бойову техніку аж за площу Леніна в Донецьку, оскільки Донецький аеропорт буде точкою відліку.

Колишній керівник Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж теж вважає Донецький аеропорт таким, що має стратегічне значення і пояснює чому: «Аеропорт набув військово-стратегічного значення виходячи з оцінки воєнних пріоритетів. Але з іншого боку ми вже маємо і військово-політичне значення. Аеропорт став вже символом мужності і стійкості нашої держави. І він важливий для перспективи звільнення територій Донецької області, які захоплені де-ен-ерівцями і представниками збройних сил Російської Федерації».

Інша сторона дійсно передбачала цей об’єкт як військову базу, авіаційну базу, а використання військово-транспортних літаків давало би їм можливість щоденно забезпечувати бойовиків і збройні сили Російської Федерації новітньою зброєю
Микола Маломуж

«Інша сторона дійсно передбачала цей об’єкт як військову базу, авіаційну базу, а використання військово-транспортних літаків давало би їм можливість щоденно забезпечувати бойовиків і збройні сили Російської Федерації новітньою зброєю і постачанням нових бойовиків та спецназу, що нині здійснюється по суходолу», – каже Маломуж Радіо Свобода.

За словами Миколи Маломужа, сепаратисти та Росія, прагнучи взяти під контроль аеропорт з перспективою перетворення його на авіабазу, могли б розмістити там гелікоптери, штурмовики, – а це вже інший вимір ведення воєнних дій, що значно послабило б Україну.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG