Доступність посилання

ТОП новини

У Києві мітингують проти забудови гори Юрковиця


У Києві мітингують проти забудови гори Юрковиця
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

У Києві на горі Юрковиця у середу протестували проти її незаконної, за версією активістів, забудови. Мітингувальники стверджують, що компанії-забудовники не мають належних документів, а на зайнятій ними території має бути національний парк.

«Ми перевіряли: ці ділянки відводилися у часи Черновецького, оформлювалися на студентів, потім – переоформлювалися. Тепер повинні бути повернутими у власність київської громади. Тут повинен бути національний парк», – розповіла громадська активістка Олена Єскіна.

Заступник начальника управління охорони культурної спадщини КМДА Олександр Хмель, який прийшов на мітинг, заявив, що статус Юрковиці як памʼятки забороняє змінювати ландшафт і, відповідно, виконувати земляні роботи. «Ця територія має статус пам’ятки археології національного значення, на якій без виконання археологічних досліджень та дозволу будувати щось заборонено», – наголосив представник КМДА.

Представники компаній-забудовників перед мітингувальниками не зʼявилися. За повідомленням кореспондента Радіо Свобода, перед тим, як активісти вирушали на місце проведення акції, при в’їзді на гору вони заблокували виїзд вантажному автомобілю ТОВ «УкрТрансГруп», водій якого зізнався, що бере ґрунт на Лук’янівці і перевозить його на Юрковицю. Він, однак, відмовився назвати своє імʼя і відкинув звинувачення активістів у тому, що нібито виконує незаконну діяльність.

Забудова Юрковиці розпочалася у 2012 році.

XS
SM
MD
LG