Доступність посилання

ТОП новини

Уряд не годуватиме бойовиків – Яценюк


Яценюк: уряд не буде фінансувати сепаратистів на сході України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Яценюк: уряд не буде фінансувати сепаратистів на сході України

Непідконтрольні Києву території Донбасу потребують майже 35 мільярдів гривень дотацій, розповів прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. За його словами, уряд прагне уникнути гуманітарної кризи, тож вирішив не «морозити» жителів окупованих територій Донбасу – газ та електроенергію там не відмикатимуть. Водночас, соціальні виплати на фактично окупованих територіях здійснюватися не будуть, аби не «фінансувати бойовиків». Прем’єр обіцяє: люди там отримають свої пенсії та пільги, як тільки бойовики залишать Донбас.

Бойовики на захоплених територіях Донбасу більше не крастимуть гроші, які уряд надсилає українцям, пообіцяв прем’єр Арсеній Яценюк. Таким чином, частина регіону не отримає бюджетних грошей: окупованим територіям у Донецькій області потрібно майже 20 мільярдів гривень дотацій, а у Луганській нестача – майже 15 мільярдів гривень.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Окрім того, українцям на тих територіях не виплачуватимуться їхні пільги та пенсії, допоки цей регіон не перейде повністю під контроль української армії.

Доки території будуть контролюватися усілякими самозванцями, центральний бюджет не буде туди відправляти кошти

«Доки території Донецької та Луганської областей будуть контролюватися усілякими самозванцями, центральний бюджет не буде туди відправляти кошти. Уряд не буде фінансувати терористів», – заявив Арсеній Яценюк.

«Всі пенсії, всі соціальні виплати, пільги нараховуються для кожної людини. Заберуться з території Донецька і Луганська російські терористи, ми невідкладно візьмемо під контроль території і виплатимо персонально кожній людині ті соціальні виплати, на які вони мають право», – зазначив прем’єр.

Чи повинна Україна виплачувати пенсії на окупованих частинах Донбасу?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00


Взимку на підконтрольних бойовикам територіях Донбасу буде тепло

Водночас Арсеній Яценюк повідомив, що уряд вирішив не припиняти постачання газу та електроенергії до неконтрольованих територій, аби уникнути гуманітарної катастрофи. За його словами, хоч бойовики і не виплачують вартість спожитого газу у державний бюджет України, втім, Кабмін вирішив стягти ці гроші з регіону уже після звільнення територій.

«Як тільки ми відновимо контроль над цими територіями, то та сума коштів, яка накопичена в бюджеті для виплат соціальних пільг та субсидій, буде зменшена на вартість електроенергії і газу, які ми зараз поставляємо на території Донецької та Луганської областей, що тимчасово не контролюються центральною владою. Думаю, що це справедливо», – заявив пан Яценюк.

Війна руйнує економіку та інвестиційний клімат як Донбасу, так і всієї України

Володимир Лановий
Володимир Лановий

На думку економіста Володимира Ланового, війна є згубною як для економіки України в цілому, так і для місцевого бюджету зайнятих бойовиками територій. Втім, наголошує Лановий, скрутніше надалі буде все ж самопроголошеним республікам: вони штучно відрізані від решти України, мають зруйновану інфраструктуру та брак джерел прибутку до бюджету.

«Торгівля є внутрішньою системою, обидві частини мають бути присутні. Якщо у нас перериваються торгівля і поставки в Донбас і з Донбасу, то втрачають обидві сторони, це безумовно. Ми зараз вугілля втрачаємо, експортних виручок менше в цілому», – говорить Лановий.

Більшої шкоди держбюджету завдає зруйнований війною інвестиційний клімат України, а не те, що окуповані території не платять за газ, – зауважує експерт. Інвестори бояться вкладати гроші у державу, де є активні бойові дії або заморожений конфлікт. Таким чином, резюмує Лановий, Путін поступово руйнує українську економіку, відлякуючи від неї економічних союзників.

Призупинення виплат пенсій бойовики використають як пропагандистський аргумент

Віктор Пушкар
Віктор Пушкар

Уряд припиняє фінансувати зайняті бойовиками території, а лідери бандформувань використають це як інструмент маніпуляції, говорить соціальний психолог Віктор Пушкар. Водночас, експерт додає, найпіддатливішими до таких маніпуляцій стануть вразливі прошарки населення: ті, хто «ототожнює себе з агресором» та визначає свій добробут наявністю чи відсутністю пільг.

«Це буде використано як пропагандистський аргумент, що Україна відмовляється вам платити пенсії чи соціальні виплати», – наголошує Пушкар.

Загалом Донецька та Луганська область, звільнені та досі не підконтрольні території, потребують майже 57 мільярдів гривень дотацій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG