Доступність посилання

ТОП новини

Перемога республіканців у США посилить підтримку України?


Кандидат на посаду губернатора від Республіканської партії Брюс Раунер заявляє про перемогу, 4 листопада 2014 року
Кандидат на посаду губернатора від Республіканської партії Брюс Раунер заявляє про перемогу, 4 листопада 2014 року

Американські виборці вирішили віддати більшість місць у Конгресі США представникам Республіканської партії. В результаті проміжних виборів, які пройшли у вівторок, республіканці тепер контролюють і Палату представників і Сенат. Це означає, що демократ Барак Обама упродовж своїх останніх двох років на президентській посаді буде змушений шукати компромісу з законодавчим органом. Кореспондент «Голосу Америки» Богдан Цюпин стежив за виборами у Вашингтоні і в ефірі програми «Свобода Сьогодні» ми обговорили з ним можливі наслідки політичних змін у США для України, зокрема.

– Чи зрозуміло, чому партія президента Обами зазнала такої виборчої поразки?

Богдан Цюпин
Богдан Цюпин

– Успіхи республіканцям насправді прогнозували майже усі політологи, і для демократів та їхнього президента Барака Обами це не несподіванка, але, звичайно ж, неприємність. Упродовж двох останніх років складатимуться умови для проведення загальних і президентських виборів.

Демократи трохи розчаровані, бо вказують на економічне покращення у США. Президент Обама говорить про те, що Америка успішно виходить із кризи, є люди, які закликають подивитися, як знизилися ціни на нафту, зокрема на пальне для автомашин, що є важливим чинником для американців. Але очевидно, що американські громадяни очікують і вимагають від влади більше.

Республіканці стверджують, що вони будуть рішучішими: радикальніше вирішуватимуть проблеми з імміграцією, яка турбує багатьох, будуть твердішими, коли йдеться про такі загрози, як ісламський екстремізм тощо.

– Богдане, наші слухачі напевне пам’ятають рішучі заяви сенатора республіканця Джона Маккейна, який відвідуючи Київ – ще під час Майдану і потім, – палко говорив, що США мають більше підтримувати Україну, навіть зброєю і більше тиснути на Росію санкціями, щоб зупинити війну? Тепер республіканці контролюють орган законодавчої влади, чи означає це, що політика Вашингтона щодо України зміниться і Джон Маккейн зможе втілити власні заклики?

Американський президент за кожної нагоди і однозначно засуджує російську агресію

– Людмило, слухачі Радіо Свобода також напевне пам’ятають і про палку підтримку України представниками адміністрації Обами. Сам американський президент за кожної нагоди і однозначно засуджує російську агресію. У вівторок, наприклад, Вашингтон заявив про повне невизнання так званих «виборів», проведених сепаратистами на сході України.

Тобто обидві провідні американські партії сходяться у потребі підтримати Україну, вони вважають, що дотримання міжнародних законів та угод, збереження миру у світі і принцип непорушності кордонів, зокрема у Європі, відповідає національним інтересам США. У захисті цих принципів американські партії розбіжностей майже не мають.

Різких чи негайних змін у політиці Вашингтона щодо України очікувати напевне рано. Контрольований республіканцями Конгрес і демократична адміністрація президента Обами шукатимуть спільних рішень

Але що стосується України, нашу аудиторію напевне більше цікавлять не гасла і принципи, а конкретні дії. Так ось щодо дій, то різких чи негайних змін у політиці Вашингтона щодо України очікувати напевне рано. Одна справа, коли політики з опозиційної партії критикують президента з іншої партії – тут вони можуть бути гострими, але у виробленні рішень контрольований республіканцями Конгрес і демократична адміністрація президента Обами шукатимуть спільних рішень і лише досягнувши згоди, такі рішення будуть втілювати.

Цілком ймовірно, що нові ініціативи будуть. Просто накладати вето на пропозиції обидвох палат Конгресу президент Обама поспішати не буде, тому зараз варто подивитися, чи перетворяться політичні заклики деяких діячів у конкретні рішення.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG