Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ не зупинить конфлікт на Донбасі замість України – експерт


Український військовослужбовець і спостерігачі місії ОБСЄ на дорозі біля Донецька, вересень 2014 року
Український військовослужбовець і спостерігачі місії ОБСЄ на дорозі біля Донецька, вересень 2014 року

Київ – Керівники ОБСЄ обговорили 5 листопада з українським МЗС можливості розширення своєї моніторингової місії на Донбасі та виявили бажання долучитися до допомоги вимушеним переселенцям. В уряді говорять про велике значення підтримки з боку цієї організації. А в експертному середовищі – звинувачують місію ОБСЄ в небажанні організувати моніторинг всього українського кордону в межах конфлікту, а то й у проросійській позиції спостерігачів. Частина експертів наголошує, що на позитивне розв’язання конфлікту можуть вплинути не міжнародні організації, а сама Україна, і, можливо, російська влада.

Ламберто Дзаннієр
Ламберто Дзаннієр

Генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Дзаннієр у середу відвідує спеціальну моніторингову місію цієї організації в Україні, повідомляє ця місія на своїй сторінці у Twitter. Мета візиту, як зауважують представники ОБСЄ – обговорити діяльність та проблеми місії, яка, зокрема, відстежує розвиток подій на Донбасі, де триває збройний конфлікт. Представники ОБСЄ спостерігали і за перебігом останніх парламентських виборів в Україні, причому визнали їх демократичними та прозорими. Паралельно Дзаннієр провів кілька зустрічей із представниками української влади.

Наприкінці візиту генеральний секретар ОБСЄ поспілкувався з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним, повідомив Радіо Свобода Андрій Дзюбенко, національний координатор програм координатора проектів ОБСЄ в Україні. Він розповів про цілі цього візиту, і загалом – про найближчі плани ОБСЄ щодо роботи в Україні.

«Ідеться про численні питання співпраці: чим ОБСЄ як організація може бути корисною Україні? Це цілий спектр, зокрема про розширення моніторингової місії, й про постійну присутність координатора та представників ОБСЄ, які надають проектну допомогу в усіх вимірах безпеки, в нашому розумінні: це і демократизація, й економіко-екологічний та військово-політичний аспекти», – зазначає Андрій Дзюбенко.

По завершенні засідання він додав, що українська влада та керівництво ОБСЄ порадилися щодо деталей розширення місії в Україні та про участь міжнародної організації у налагодженні загальноукраїнського суспільного діалогу. Крім того, в ОБСЄ захотіли допомогти й вимушеним переселенцям із Криму та з охоплених боями територій Донбасу.

Не треба ілюзій, що ОБСЄ розв’яже конфлікт – Якименко

Богдан Яременко
Богдан Яременко

Тим часом експерт-міжнародник Богдан Яременко закликає не переоцінювати роль цієї та інших міжнародних організацій, оскільки розв’язання конфлікту на частині Донбасу залежить лише від України та від російської влади.

Мир на сході – це те, про що Україна або домовиться з Росією, або те, що вона відвоює
Богдан Яременко

«Не треба ілюзій, що такі організації, як ОБСЄ, можуть вирішити конфлікт на Донбасі в ім’я України або ж замість неї. Там, де всі сторони конфлікту не бажають деескалації, ОБСЄ нездатне його врегулювати. На окупованій частині Донбасу проросійські сепаратисти деескалації явно не бажають, тому від початку на міжнародні моніторингові місії не варто покладати надій. Мир на сході – це те, про що Україна або домовиться з Росією, або те, що вона відвоює. Інших можливостей врегулювання я не бачу», – підсумовує експерт.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Натомість на Банковій надають велике значення співпраці з ОБСЄ у питанні врегулювання конфлікту з сепаратистами та російськими військами на частині Донбасу. Так, днями президент України Петро Порошенко у своєму зверненні наголосив, що Мінських домовленостей про мирне врегулювання дотримуються лише Україна та ОБСЄ. А сепаратисти й Росія, що їх підтримує, – мирний процес саботують.

Раніше військові експерти, серед яких, зокрема, Дмитро Тимчук, громадські активісти та представники медіа, звинувачували ОБСЄ у небажанні здійснювати всеохопний моніторинг українського кордону на Донбасі та зони конфлікту, а то й закидали їм відверто проросійську позицію. Зокрема – через велику частку громадян Росії у складі місії ОБСЄ в Україні.

Водночас у соцмережах та на українських телеканалах з’явилися фотографії, де в машину місії ОБСЄ на Донбасі сідають проросійські бойовики. Пізніше місія підтвердила, що такий факт мав місце, та визнала, що подібна ситуація є недопустимою і не повториться.

Водночас, транспорт місії ОБСЄ зазнає обстрілів бойовиків, днями вони втратили один із безпілотників, який збили проросійські бойовики або російські військові на Донбасі. Щодо іншого безпілотника – ОБСЄ у своєму поточному звіті повідомило, що 2 листопада на схід від Маріуполя його роботі над підконтрольною бойовикам територією чинили опір за допомогою зенітних установок, але не влучили. Під час іншого вильоту сигнал із безпілотного апарата глушили з території, де знаходяться сепаратисти, за допомогою сучасних засобів радіоелектронної боротьби.

ОБСЄ спостерігатиме за ситуацією на сході України з повітря
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG