Доступність посилання

ТОП новини

НБУ є співорганізатором валютної спекуляції – експерт


Голова НБУ Валерія Гонтарєва
Голова НБУ Валерія Гонтарєва

Київ – Національний банк знизив офіційний курс гривні до 13 гривень 96 копійок за долар. Експерти по-різному оцінили цей історичний мінімум. Якщо одні кажуть, що виправити ситуацію на валютному ринку країни можна лише, негайно звільнивши з посади голову НБУ Валерію Гонтарєву, то інші запевняють, що, насправді, ніякого послаблення гривні не відбулося.

Андрій Новак
Андрій Новак

Немає кращого сигналу для валютного ринку, крім якнайшвидшої відставки голови Національного банку України Валерії Гонтарєвої, заявляє голова Комітету економістів України Андрій Новак. НБУ мав запровадити валютний коридор у межах 12-12,5 гривні за долар, що продемонструвало би учасникам ринку тенденцію до зміцнення української національної валюти, наголошує експерт. Натомість гривню відпустили у «вільне плавання», що і сформувало нинішню ситуацію, каже Новак.

Через тиждень після підбиття електронних підсумків виборів, знову продовжилася девальвація гривні. Відбуваються не природні економічні процеси, а цілком штучна валютна спекуляція
Андрій Новак

«Масштабна валютна спекуляція на війні. Два тижні напередодні парламентських виборів курс гривні був стабільним. Тільки через тиждень після підбиття електронних підсумків виборів, знову продовжилася девальвація гривні. Відбуваються не природні економічні процеси, а цілком штучна валютна спекуляція. Більше того: Національний банк України є головним співучасником і співорганізатором цієї спекуляції», – Новак.

Девальвацію гривні, справді, стримували перед виборами, погоджується економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. Утім, те, що керівництво НБУ нарешті наважилося зробити курсову політику більш вільною та наближеною до законів ринку, може посприяти стабілізації вартості гривні, зауважує він.

Просто в нас офіційний курс гривні пішов до рівня, який сформувався ринком
Олександр Жолудь

«Якогось дійсно ослаблення гривні останніми днями не відбувалося, як не дивно це звучить. Якщо ми подивимося на чорний ринок, який досить активно працює останній місяць, то там курс як був близько 14 гривень, так він і лишається. Просто, в нас офіційний курс гривні, нарешті трішки послабили контроль за ним, пішов до рівня, який сформувався ринком», – Жолудь.

Володимир Лановий
Володимир Лановий

Відмова від адміністративної фіксації курсу гривні відбулася дещо запізно, вважає президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий. Тепер під впливом об’єктивних загроз, перед якими стоїть Україна, як воєнної так і економічних, а також внаслідок політики НБУ валютний ринок в країні дестабілізований, різниця між попитом на валюту та її пропозицією виглядає загрозливою, зауважує експерт.

Адміністративні заходи мали свої наслідки, це було очікувано, хоч всі і сподівалися, що цього не буде
Володимир Лановий

«Не можна було експортерам вільно користуватися валютою, зобов’язувати їх щодо обов’язкового продажу і фіксувати курс. Тоді експортери не повертають просто валюту. Виник чорний ринок, коли валюту навіть в Україну не вивозять, а продають за кордоном. Виник ще більший дефіцит валюти. Адміністративні заходи мали свої наслідки, це було очікувано, хоч всі і сподівалися, що цього не буде», – зазначає Лановий.

Експерти сходяться на тому, що дестабілізований валютний ринок, посилення воєнної загрози та відсутність інформації про майбутню стратегію НБУ – це ті чинники, які не дозволяють нині робити прогнози щодо подальшої долі гривні. І хоч вони позитивно оцінюють відмову від адміністративного врегулювання курсу національної валюти, спиратися на об’єктивні прогнози щодо вартості гривні не радять.

31 березня НБУ ухвалив постанову, якою змінив порядок розрахунку офіційного курсу гривні. Відповідно до нового порядку, офіційний курс розраховується як середньозважений, що склався протягом робочого дня на міжбанку. Нацбанк планує встановлювати та оприлюднювати офіційний курс гривні кожного робочого дня після 12:00.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG