Доступність посилання

ТОП новини

Умов для передачі Росії «Містралів» усе ще нема – прем’єр Франції


На сьогодні все ще немає умов для передачі Францією Росії двох кораблів класу «Містраль», заявив сьогодні журналістам прем’єр-міністр Франції Манюель Вальс.

Він виступив із цією заявою в перебігу візиту до столиці Сербії Белграда, повідомляє Агентство «Франс-прес».

Франція оголосила, що зупиняє передачу Росії цих кораблів, перший із яких уже практично готовий до передачі, через дії Москви проти України ще у вересні.

Чільні посадовці Франції вже не раз заявляли про те, що передавати ці кораблі Росії наразі неможливо. Як кажуть у Парижі, спершу Росія має повністю виконати умови «мінських домовленостей», припинивши пряме втручання на Сході України. Франція сподівається, що умови для передачі кораблів усе ж з’являться.

Перший із кораблів, за попередніми планами, мали передати Росії у жовтні – листопаді. Тепер Франція весь час відкладає передачу корабля, але остаточно від неї не відмовилася. На кораблі у Франції перебуває російський екіпаж, який проходить на ньому навчання, щоб перевести корабель до Росії. Сума контракту на будівництво двох цих кораблів для Росії становить 1 мільярд 120 мільйонів євро.

Ударні десантні вертольотоносці класу «Містраль», чи, за французькою класифікацією, командно-штурмові кораблі здатні нести 16 вертольотів, 4 десантні судна, 40 танків або до 70 бойових машин, із яких 13 танків, а також 450 бійців. Також на кораблі є шпиталь майже на 60 місць. Можливість передачі Росії таких кораблів викликає великі застереження в сусідів Росії, членів ЄС і НАТО – Польщі і трьох країн Балтії, а також у США.

XS
SM
MD
LG