Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ Росії після загибелі дітей у Донецьку запустили свій відео-фейк


Місце завданого удару
Місце завданого удару

У російських ЗМІ у четвер активно обговорювали загибель підлітка і 18-річного юнака на подвір’ї школи в Донецьку, внаслідок вибуху артилерійського снаряда. На телеканалі «Звезда» звинувачують у цій трагедії Нацгвардію України. Тоді як РНБО та МЗС України навели фотодокази, які, як зазначають у цих відомствах, є підтвердженням, що трагедія сталася внаслідок обстрілу проросійських бойовиків.

Вся увага ЗМІ прикута до трагедії на Донбасі. Внаслідок обстрілу 5 листопада у Донецьку загинули підліток і 18-річний юнак, ще четверо осіб (з них троє підлітки) поранені.

За даними РНБО, трагедія на спортивному майданчику середньої школи № 63 сталась внаслідок вибуху артилерійського снаряда, випущеного з підконтрольної бойовиками території. За оперативними даними РНБО, снаряд випущено з боку Макіївки, де базуються угрупування терористів. Служба безпеки України вже порушила кримінальне провадження за цим фактом.

У російських ЗМІ стверджують, що винними у трагедії є Збройні сили України та Нацгвардія. Так, на всеросійському державному телеканалі «Звезда», який є офіційним каналом Збройних сил Росії, вийшов сюжет про трагедію 5 листопада.

«На сльози матерів Нацгвардія відповіла новими ударами. Вночі обстріляли Донецьк. А ось так розважаються карателі, не приховуючи обличчя, впритул стріляють по школах, не шкодуючи патронів. Кілька разів міняють ріжки на автоматі. Якщо цим бійцям дати зброю серйознішу, то вони почнуть стріляти по футбольному полю з живими мішенями, як це сталося напередодні», – мовиться у сюжеті.

(Відео: телерадіокомпанія «Звезда»)

Такі звинувачення подають разом із відео з youtube, на якому невідомі силовики обстрілюють будівлю.

По-перше, цей відеоролик був відзнятий ще влітку, адже на ньому все ще зелені дерева. По-друге, невідомі силовики на цьому відео стріляють не в школу, а у будинок відділу управління міліції у місті Лутугино Луганської області. Ось фото цієї будівлі, а поруч скриншот із відео.

Раніше цей ролик поширили в інтернеті із заголовком: «Красний Луч, карателі розстрілюють школу заради розваги». Популярним він став і у соцмережах, а російські ЗМІ його «підхопили».

Блогер та засновник антиукраїнської групи «Антимайдан! Ровеньковское сопротивление» сам пише про публікацію цього фейку в створеній ним групі. «Небажання публікувати відверті дурниці в групі стало однією з причин моєї незгоди з іншими соратниками і з нашими кураторами. І скільки б вам не говорили, що я ніхто і звати мене ніяк, що я ніколи не був частиною їх – не вірте. Вам брешуть», – зауважує блогер.

За його словами, на цьому відео стріляли саме у так званих «ополченців», а у групі «Ровеньковское сопротивление» постійно поширюють дезінформацію.

Ще один матеріал на російському каналі «Звезда» вийшов із заголовком: «СК РФ: українська Нацгвардія прицільно обстріляла донецьку школу». В ньому йдеться про те, що Головне слідче управління Слідчого комітету Росії за фактом артилерійського обстрілу школи в місті Донецьку порушило кримінальну справу за ознаками злочину вбивства, вчиненого за обтяжувальних обставин, і застосування заборонених засобів і методів ведення війни.

На брифінгу в Києві речник РНБО Андрій Лисенко заявив, що у Донецьку бойовики продовжують обстрілювати житлові квартали. На сайті РНБО продемонстрували фото з місця трагедії та скриншоти з Googlemaps. Тут позначена траєкторія польоту, напрямок влучання снаряда, а також звідки летів снаряд.

Напрямок удару, дірка в огорожі
Напрямок удару, дірка в огорожі

Напрямок удару, дірка в огорожі всередину
Напрямок удару, дірка в огорожі всередину

Напрямок удару
Напрямок удару

Напрямок удару, прив’язка до місцевості
Напрямок удару, прив’язка до місцевості

Напрямок удару, загальний план
Напрямок удару, загальний план

Напрямок удару, карта
Напрямок удару, карта

Напрямок удару, карта
Напрямок удару, карта

На ці ж фотографії посилалися у четвер і в МЗС України. А відразу в день трагедії міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликав генсекретаря ОБСЄ Ламберто Дзаннієра та голову моніторингової місії в Україні Ертугрула Апакана негайно відправити спостерігачів організації на місце обстрілу 63-ї школи в Донецьку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG