Доступність посилання

ТОП новини

Турчинов: треба звільняти окуповані території


Олександр Турчинов (ліворуч), архівне фото
Олександр Турчинов (ліворуч), архівне фото

Голова Верховної Ради Олександр Турчинов заявив у четвер, що для України існує лише один формат діяльності стосовно сепаратистів – «звільняти окуповані території».

Росія «і не збиралася працювати в напрямку мирного розв’язання трагедії, яку вона штучно створила» на Сході України, заявив він в інтерв’ю «Телевізійній службі новин».

На думку Турчинова, про це свідчать і «фейкові вибори, які росіяни провели на окупованій території, які ніколи не визнає цивілізований світ, які й виборами назвати неможливо» – за словами спікера, вони «свідчать про те, що фактично здійснюється спроба заморозити цей конфлікт, зробити його перманентним».

Турчинов нагадав, що вже підготував постанову щодо скасування законів «Про особливий порядок самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» і «Про недопущення переслідування та покарання осіб-учасників подій на території Донецької та Луганської областей», бо ці закони, сказав він, насправді і не працювали жодного дня.

«Зрозуміло, що жити за українським законодавством ті, хто окупував території, не збираються. Жодних передумов, після яких має настати «амністія», ні терористи, ні російські військові не збиралися виконувати», – заявив Турчинов.

Голова парламенту зареєстрував проекти постанов про скасування цих законів у вівторок. Про це стало відомо в той час, коли того дня ще тривало засідання Ради національної безпеки і оборони, на якому РНБО врешті рекомендувала президентові негайно внести до Верховної Ради законопроект про скасування чинного закону про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донеччини і Луганщини. Цей закон, зокрема, відповідно до «мінських домовленостей» призначив позачергові вибори в захоплених сепаратистами частинах Донбасу на 7 грудня. Попереднього дня Петро Порошенко заявляв, що ініціюватиме скасування цього закону у зв’язку з сепаратистськими «виборами» 2 листопада, які унеможливили його виконання.

Другий закон, що передбачав звільнення від покарань учасників сепаратистського заколоту, які не вчинили тяжких злочинів, так і не набув чинності – Олександр Турчинов після ухвалення його Верховною Радою не підписав його і не передав на підпис президентові.

XS
SM
MD
LG