Доступність посилання

ТОП новини

Президент Чехії хоче, щоб я змирився з анексією Криму – Джемілєв


Президент Чехії просить, щоб я змирився з анексію Криму Росією – Мустафа Джемілєв
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00

Прага – У багатьох велелюдних місцях чеської столиці з’явилися великі кольорові білборди з фотографією лідера кримськотатарського народу і колишнього лідера меджлісу Мустафи Джемілєва, якому влада Росії заборонила в’їзд до Криму після анексії півострова раніше цього року. На білбордах, розвішених у Празі, колишній довголітній радянський дисидент Джемілєв критикує проросійську політику чеського президента Мілоша Земана – зокрема його заяви про потребу визнати реалії і змиритися з окупацією і анексією Криму Москвою.

Поряд із зображенням в перекладі на чеську приведені слова Джемілєва: «За публічну незгоду з радянською окупацією Чехословаччини в 1968 році я був на три роки позбавлений волі. Сьогодні президент Чеської Республіки хоче, щоб я змирився з анексією Криму».

Історія встановлення білбордів відображає зусилля низки людей – чехів та українців, які не змирились з окупацією Криму Росією і російською агресією на Сході України і прагнуть донести цю правду чехам.

Все почалось з Мустафи Джемілєва, зокрема, його думки про окупацію Чехословаччини в серпні 1968 року, коли Кремлем було розчавлено «празьку весну». Джемілєву ті події дали підставу провести аналогії з захопленням Криму Росією в березні цього року, розповіла Радіо Свобода чеська україністка Ленка Віхова.

Президент Земан своїм висловлюванням травмував кримський народ
Ленка Віхова

«Я взяла цитату Мустафи Джемілєва, переклала її на чеську мову і поставила на Фейсбук, аби чеські друзі, журналісти, політики просто змогли це побачити. Властиво, президент Земан своїм висловлюванням більше травмував кримський народ, який завжди вважав, що він був жертвою сильніших і жертвою несправедливості. Тут важлива й інша річ: не завжди найбільша вина падає на агресора, але так само на колаборантів, які з ним співпрацюють», – каже Віхова.

Ленка Віхова прагнула поширити думку Мустафи Джемілєва передусім серед чеських журналістів, але вийшло так, що однією з перших її прочитала на Фейсбуці Аля Шандра – дизайнер з агентства Євромайдан-Прес у Києві.

Радіо Свобода вона розповіла, що коли прочитали, як Мустафа Джемілєв пише про те, як президент Чехії закликає змиритися з анексією Криму, то «вирішили зробити інфографіку і поширити її на нашій сторінці».

Після того, як зображення із фотографією лідера кримськотатарського народу і його цитатою про Крим і Земана розійшлося в інтернеті, розповідає Аля Шандра, до киян звернулися люди з Чехії й попросили фотографію, щоб створити плакат у Празі.

«Була ідея, щоб провести паралелі між окупацією Чехословаччини і окупацією Криму. Ці паралелі дуже-дуже гарно прослідковуються і на них звертають увагу всі, окрім чеського президента», – сказала Аля Шандра.

А в тому, що графіка була успішною, що українсько-чеська співпраця досягла мети, свідчать великі білборди у Празі, які привертають увагу перехожих.

  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG