Доступність посилання

ТОП новини

Із 198-го виборчого округу штучно роблять проблемний – експерт


Черкаси – На 198-у виборчому окрузі, що у місті Сміла на Черкащині, на кількох дільницях триває перерахунок голосів. За попередніми результатами, на цьому окрузі перед веде свободівець Сергій Рудик. Однак через постійне оскарження результатів голосування іншими кандидатами, 198 округ залишається єдиним черкаським округом, де досі не встановлено переможця.

За попередніми даними ЦВК, представник ВО «Свобода» Сергій Рудик випереджає самовисуванця Віктора Тимошенка на 578 голосів. Проте донині немає офіційно встановлених кінцевих результатів народного волевиявлення. Кандидати в депутати, які здобули підтримку меншої кількості виборців, постійно позиваються до суду, щоб перерахувати голоси. Приміром, у п’ятницю Черкаський адміністративний суд не задовольнив позов про перерахунок одразу на 32 дільницях.

Свободівець Сергій Рудик вважає, що в такий спосіб штаб опонента Віктора Тимошенка разом із технічним кандидатом Дмитром Чубіним від партії Сергія Тігіпка «Сильна Україна» реалізовує сценарій не встановлення результатів голосування на окрузі. О 10-й ранку на смілянській ОВК мав розпочатися перерахунок голосів по двох дільницях. Утім, до п’ятої вечора п’ятниці там перерахували голоси на одній дільниці, та й лише по багатомандатному округу.

Опоненти затягують час – Рудик
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:50 0:00

«Інша сторона затягує час. Я так розумію, що вони чекають сутінок. Для того, щоб затягти цей процес до того часу, коли потрібно буде вмикати світло. За нашою інформацією, у їхніх планах вимикання світла зі спробою фальсифікувати бюлетені. Оскільки це єдине першоджерело, за яким можна встановити реальні результати виборів», – каже Рудик.

«Ми не боїмося перерахунку голосів, тому що ми знаємо, що ці 578 голосів у нас у запасі є. Ми боїмося лише прямої фальсифікації з їхнього боку. Враховуючи, що це вже четвертий склад ОВК, враховуючи те, що це вже другий голова окружної комісії, перепризначений після того, як офіційні дані протоколів завезені в Київ. Ми розуміємо, до яких правових наслідків може привести така, м’яко кажучи, незаконна поведінка цих людей», – продовжує свободівець.

Тим часом самовисуванець Віктор Тимошенко, який голосував за анти-демократичні закони 16 січня, у коментарі Радіо Свобода сказав, що не консультується з іншими кандидатами, які подають позови про перерахунок голосів.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«За тиждень до голосування я випереджав Рудика на 6 відсотків. Випередить мене він не міг аж ніяк. Тому моя команда звернулася до суду. Хто з інших кандидатів також звертався, я не знаю, якщо відверто. Невелика різниця близько 500 голосів намальована їхньою комісією нелегітимною, котра зібралася після того, як була розпущена. Тому я вважаю, що це все неправильно, є сформована комісія, вона працює, є рішення суду про перерахунок. Чекаємо…» – сказав Тимошенко.

Головувати на смілянську ОВК перепризначили жителя столиці

Нині окружну виборчу комісію 198-го округу очолює мешканець Києва Михайло Пунько. Під час цьогорічних парламентських виборів він, як представник Соціалістичної партії, був головою ОВК на миколаївському окрузі №128. Четвертого листопада за особистою заявою склав свої повноваження й одразу став новим головою ОВК №198. Щоправда, тепер він представляє партію Наталії Королевської «Україна – Вперед!»

На черкаських ОВК Пунько головує не вперше. Зокрема, він очолював 194-у окружну виборчу комісію у Черкасах під час довиборів на проблемних округах у грудні минулого року. Тоді перемогу над черкаським опозиціонером Миколою Булатецьким здобув «приїжджий» кандидат Михайло Поплавський.

Коментуючи ситуацію із перерахунком голосів на 198-й ОВК, Михайло Пунько сказав Радіо Свобода: «Я ніяк не затягую процес. Я дію згідно із процедурою, згідно із законом. Перший перерахували багатомандатний округ, зараз перейдемо до одномандатного».

Немає жодної підстави визнавати вибори недійсними – обласне КВУ

Водночас експерти переконані: 198-й виборчий округ штучно намагаються перетворити на проблемний. Хоча немає жодної підстави визнавати вибори недійсними, говорить голова обласного осередку Комітету виборців України Максим Михлик.

«Відбуваються спроби розхитати ситуацію: судові позови, перерахунки, постійна ротація членів ОВК, тітушки-«журналісти». Це роблять для того, щоб у ЦВК були підстави визнати вибори такими, що не відбулися. Тобто, повторити ситуацію 2012 року, що була на 194-му окрузі, коли Булатецького не визнали нардепом», – пояснює він.

Однак тоді це було швидше політичне рішення, продовжує Михлик. Цього ж разу рано чи пізно, але ЦВК таки визнає остаточні результати, які навряд чи відрізнятимуться від попередніх.

  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG