Доступність посилання

ТОП новини

Утворюється новий цивілізаційний розлом – експерт про події на Донбасі


Український солдат стоїть поруч з жителями Райгородки, Луганська область, 26 жовтня 2014 року
Український солдат стоїть поруч з жителями Райгородки, Луганська область, 26 жовтня 2014 року

Уляна Корицька

На противагу російській пропаганді про «бандерівців», які буцімто ненавидять Донбас, на сході воюють тисячі добровольців із Західної України. Розповідають, що прагнення зберегти країну єдиною та соборною підштовхнуло їх взяти зброю до рук. Водночас, реалії війни перевіряють на міцність гасло «Схід та Захід разом»: за словами добровольців, місцеве населення Донбасу часто з насторогою ставиться до захисників із заходу. На думку соціального психолога Олега Покальчука, війна знищила межу між сходом та заходом: зараз формується новий цивілізаційний розлом.

19-річний Олесь Ярема був на барикадах в період Революції Гідності, а останні 5 тижнів проходить військову підготовку, аби їхати в зону АТО. Хлопець родом із Тернопільщини, але залишатись на мирній території Західної України не може: вірить, що у складі добровольчого українського корпусу «Правий сектор», принесе державі більше користі.

«Нас вчать усього найнеобхіднішого: правильне поводження зі зброєю, тактика в теорії і на практиці, фізичне виховання, характеристики різних видів зброї, але найголовніше те, що у нас виховують дух братерства, тобто, що в групі один за одного переживає і несе відповідальність», – ділиться він.

Гроші на бойове спорядження збирали всі гуртом. Друзі, родичі та студенти з його вишу купили Олесю необхідне. На думку молодого чоловіка, такий патріотизм та згуртованість дуже притаманні Західній Україні

На заході України дуже розвинена національна свідомість – доброволець

«На Заході найбільш патріотично налаштовані люди, в них національна свідомість розвинена на більш вищому рівні, ніж в інших регіонах України. І вони як ніхто хочуть відстоювати українську соборність, незалежність і єдність в державі», – говорить Олесь.

Він розповів: саме події на Майдані змусили його іти добровольцем на схід, усупереч тому, що на сході поширені «проросійські та «антибандерівські» погляди». На його думку, гасло «Схід і Захід разом» зараз має неоднозначне значення. Мовляв, Захід приймає Схід та не хоче відділитись. Але наскільки Схід хоче бути разом з Україною – це питання спірне, говорить Олесь.

«Синдром «ДНР» і «ЛНР» може залишитися хіба на деяких східних частинах України, де люди його частково підтримують. Але за певний час вона все-таки залишиться територіально єдиною державою», – вважає молодий боєць Олесь.

«Я взагалі проти їхати другий раз» – доброволець

Інший доброволець із Західної України Дмитро Дахно, на противагу Олесю, встиг розчаруватись у війні. Він зовсім нещодавно повернувся із 7-місячного перебування на фронті у складі Львівської 80-ї бригади. Розповідає, що він разом з іншими бійцями обороняв території Луганської області, а також Донецький аеропорт тоді, коли він ще не був гарячою точкою конфлікту.

Каже, що воював, аби не віддавати землю в руки окупантам. Він наголошує, що не можна тікати зі своєї землі, потрібно її боронити та зберігати територіальну цілісність України, незважаючи на те, чи ця людина із Заходу чи Сходу.

Дмитро Дахно говорить, що коли їхав на Донбас, то не уявляв, що бої будуть аж настільки інтенсивні. Зараз він виснажений війною, і говорить, що російські бойовики наступатимуть все далі, аби не лише залишити собі схід, а й забрати нові території.

«Я взагалі проти їхати другий раз, тому що, як і багато хто, чув, що нашу 80-у бригаду кидали в найгірші місця, велика кількість наших бійців полягло. Це війна політиків, це не є наша війна», – ділиться пережитим досвідом Дмитро.

Львівські бійці годували місцевих жителів Донбасу

Розповідає, що перебуваючи на сході, львівські бійці неодноразово годували тамтешніх людей, коли їм бракувало їжі – намагались подолати «зомбованість та російську пропаганду». Говорить, що саме сама людяність дещо змінила думку проросійських сепаратистів про західних хлопців.

«Спочатку вони вважали, що ми бандерівці, але коли вони вже з нами зустрілися, вони зрозуміли, що ми нормальні люди, що ми нікого не розстрілюємо. Але вони все-одно вірять, що коли вони будуть в складі Росії, їм буде краще жити, вони не хочуть бути з Україною», – додає він.

Росія підбурювала конфлікт на сході впродовж останнього десятиліття – експерт

Олег Покальчук
Олег Покальчук

На думку соціального психолога Олега Покальчука умовний поділ на схід і захід існував ще задовго до війни на Сході, втім мав більше географічний, аніж ментальний характер. Втім, додає Покальчук, саме Росія упродовж останніх 10-12 років діяла як каталізатор цього конфлікту.

«Зараз цей поділ звичний, оскільки люди родом зі Східної України воюють за Україну, за її європейське майбутнє, за наші будинки і за нас, і є люди, які хочуть утримуватися в минулому, хочуть назад в Радянський Союз, вони воюють проти нас, вони приходять з Росії і вони є п’ятою колоною і в Центральній, і в Західній Україні так само», – додає Покальчук.

Загалом серед загиблих в зоні АТО найбільших втрат зазнали уродженці Дніпропетровської, Львівської, Житомирської та Донецької областей, проаналізувало видання «Слово і Діло» на основі офіційних даних.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG