Доступність посилання

ТОП новини

Каталонці підтримали незалежність на символічному референдумі


У Каталонії проходить «опитування» про незалежність від Іспанії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

Понад 1,5 мільйона жителів Каталонії проголосували за незалежність цього регіону Іспанії на неофіційному «референдумі», що відбувся 9 листопада.

Учать у голосуванні взяли близько двох мільйонів людей із 5,4 мільйона жителів, що мають право вибору.

Результати «громадянської консультації» не матимуть юридичної сили, іспанський уряд цього «голосування» не визнає і наполягає на збереженні єдності Іспанії.

Попри низьку явку, регіональний лідер Артур Мас заявив, що вважає голосування перемогою.

Конституційний суд Іспанії заборонив проводити референдум після того, як прем’єр Іспанії вніс клопотання, щоб оскаржити проведення голосування, яке він назвав незаконним.

В останні місяці прихильники незалежності Каталонії активізували свою кампанію. Каталонці вимагають щонайменше більшої автономії від Мадрида: за даними соцопитувань, на цьому наполягають близько 80 відсотків каталонців, половина відстоює перетворення регіону на окрему державу.

Каталонія забезпечує 20 відсотків всього іспанського ВВП і скаржиться, що віддає ці кошти до центрального бюджету і надто мало отримує з нього назад. Значна частина з 7,5 мільйонів жителів цього регіону, багато з яких говорять каталанською мовою, наполягає на своїй культурній і історичній самодостатності.

XS
SM
MD
LG