Доступність посилання

ТОП новини

Пошуковці-волонтери вивезли понад 160 тіл українських солдатів із Донбасу


Пошуковці-волонтери своїми силами вивезли тіла українських солдатів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

За два місяці з початку роботи пошуковці-ентузіасти власними силами вивезли із території Донецької області, неконтрольованої українською стороною, більше ніж 160 тіл загиблих українських солдатів. Про це сьогодні в Дніпропетровську розповів керівник гуманітарної місії з пошуку тіл загиблих українських військових на сході України, голова правління ВГО «Союз «Народна Пам’ять» Ярослав Жилкін.

За даними Жилкіна, точної кількості вивезених тіл пошуковці наразі назвати не можуть, адже у деяких випадках, наприклад, коли тіла загиблих солдатів були знайдені у дуже обгорілій техніці, потрібні ще фахові експертизи.

«Ми працюємо з початку вересня, без короткострокових перерв, щодня у нас відбуваються пошукові експедиції. Відпрацьовано понад 45 захоронень. Зараз наша група працює також у Донецькій області над перевіркою даних про масове захоронення на місці загибелі бійців 79-ї аеромобільної бригади», – розповів Жилкін.

За словами керівника громадської організації, пошуковці працюють на території, яку не контролює Україна, завдяки певним домовленостям між українською стороною і сепаратистами: за умовами, волонтери щодня мають виїздити на пошуки і знову повертатися на базу, яка розташована на території, контрольованій українськими військами на Донеччині.

Між тим, за даними Жилкіна, на території Луганської області, де відбувались бої, пошукова робота досі не здійснюється.

«Ми виконуємо свою роботу, військові – свою. Дають нам «коридор» – ми їдемо, якщо не дають – самостійності в даному випадку ми не проявляємо. Як тільки нам дадуть «коридор», ми туди поїдемо. Бракує інформації. У нашій базі є близько 20 місць, де можуть бути братські та одиночні захоронення в Луганській області», – сказав, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, Ярослав Жилкін.

За його словами, пошук й ідентифікація тіл загиблих в АТО за умови припинення вогню може тривати ще щонайменше рік. Водночас він висловив сподівання, що на рівні держави для цього буде ухвалена спеціальна програма, адже не можна «зробити силами громадськості те, що має робити держава».

За даними РНБО України, з початку проведення АТО станом на 11 листопада понад 400 українських військових вважаються зниклими безвісти.

XS
SM
MD
LG