Доступність посилання

ТОП новини

Лікарі у Щасті: із літа без грошей, одні обіцянки


Лікарня в місі Щастя (фото: Юлія Красільникова)
Лікарня в місі Щастя (фото: Юлія Красільникова)

Лікарі із Щастя на Луганщині вийшли на акцію протесту: ще з літа медики у прифронтовому місті сидять без зарплати. Між тим, неподалік тривають бойові дії, місто потерпає від обстрілів, привозять поранених. В облдержадміністрації кажуть, що вивести лікарню з підпорядкування міста Луганська вдалося тільки наприкінці жовтня. Втім, два місяці тому попереднє керівництво облдержадміністрації стверджувало, що погашення заборгованості – справа кількох тижнів.

Понад чотири місяці персонал лікарні у місті Щастя на Луганщині не отримує зарплати – тільки обіцянки від чиновників вирішити цю проблему найближчим часом, каже завідувач хірургічного відділення Володимир Карпінський. За його словами, йдеться про близько півтори сотні людей. Частина із них вийшла сьогодні на мітинг до міськради – щоб лікарів у Щасті нарешті почули, говорить він.

«Чиновники усіх рангів приїжджають до нас і обіцяють протягом тижня-двох вирішити всі наші проблеми уже два з половиною місяці, – розповідає хірург. – Написано було, що Щастя – це Жовтневий район Луганська, який платить йому гроші, нібито сепаратистська територія. Але це просто смішно. Тому ми зібрались сьогодні на мітинг, щоб розказати їм, що ми – українці і працюємо на українській території».

За словами головного лікаря медзакладу Олега Супруна, майже до кінця жовтня лікарня залишалась у підпорядкуванні міського відділу охорони здоров’я Луганська і фінансуватись мала із міського бюджету. І тільки потім, після ухвалення Верховною Радою відповідної постанови, вдалося включити її до переліку лікувальних закладів, підпорядкованих Новоайдарському району цієї ж області, і нещодавно медикам змогли виплатити аванс за липень, каже Супрун.

«Адміністрація міста, району і лікарні робить усе, щоб люди отримали зарплату. Зареєстрували у Новоайдарі нове підприємство, нову лікарню, отримали нові рахунки. Сьогодні Новоайдар має нам профінансувати аванс за листопад, всі статті, бензин, тобто все іде нормально. Я не бачу підстав для мітингу зараз», – зазначає він.

Така ж ситуація, як у Щасті, у 18-ти населених пунктах Луганщини – речник ОДА

Сьогодні виділено 800 тисяч гривень, яких вистачить на погашення заборгованості лікарні у Щасті за липень і половину серпня, зауважує у коментарі Радіо Свобода речник Луганської ОДА Ярослав Галас. За його словами, нині на Луганщині є 18 населених пунктів, які фактично контролюються Україною, але раніше адміністративно підпорядковувались окупованим бойовиками районних центрів.

«Щоб вони фінансувалися, довелося з нашого боку вносити ці кілька пунктів до постанови Верховної Ради (від сьомого жовтня дві постанови були) із районів, які під окупацією, але фактично контролюються Україною: із Слов’яносербського району перевели кілька сіл, із Перевальського району кілька сіл, – пояснює Галас. – Наприклад, Чорнухине, яке увесь час бомблять, там величезне село – більше шести тисяч населення, довелося перевести до Попаснянського району, хоча воно ніколи туди не належало, і відкрилося фінансування – пенсії, бюджетники».

Попри відсутність фінансування, лікарня у Щасті продовжує роботу. У найтяжчі дні, коли вона була найближчим до передової медичним закладом, тут працювали одночасно чотири операційні, згадують лікарі, зараз, однак, через погодні умови надходить більше хворих, аніж поранених.

Лікарню у Щасті близько трьох місяців не фінансують – головний лікар
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:12 0:00

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG