Доступність посилання

ТОП новини

Росія оточила себе «протекторатами» – Файнберґ


Віктор Файнберґ: Російська імперія оточена тепер протекторатами
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

Віктор Файнберґ: Російська імперія оточена тепер протекторатами

Віктор Файнберґ, який разом з сімома іншими активістами вийшов на Червону площі у Москві 25 серпня 1968 року з протестом проти введення радянських військ до Чехословаччини, закликав Захід до більш рішучих дії проти Росії Володимира Путіна через його дій в Криму та на Сході України. Він також закликав демократичні країни до єдності задля протистояння агресивній політиці Кремля і гостро зкритикував президента Чеської Республіки Мілоша Земана за проросійські заяви і поступливу політику в українському питанні.

Наприкінці жовтня чеський президент Мілош Земан на День незалежності країни вручив нагороду Віктору Файнберґу та Ярославу Горбаневському – синові покійної Наталії Горбаневської, яка стояла в 1968 році на Червоній площі з відомим плакатом «За нашу і вашу свободу».

Однак відмова Земана підтримати російських політв’язнів нині, його суперечливі заяви щодо російської політики щодо України, в яких прочитується бажання заплющити очі і не визнавати фактів агресії, змусили Горбаневського заявити, що чеський лідер був нещирим вручаючи недавно нагороди.

Скайп-конференцію з Парижем, де мешкають Файнберґ та Горбаневський, організували активісти з чеської організації Bez-komunistu.cz, яка вважає, що президент Земан забув про те, як радянськими танками була придушена «Празька весна» у 1968 році, коли нині він відмовляється підтримати Україну, яка стала жертвою агресії з боку Кремля.

Відповідаючи на запитання, які асоціації викликають у нього російські танки поблизу кордонів України або на Донбасі, Віктор Файнберґ відповів закликом до Заходу активніше підтримувати українців.

Я думаю, що це дуже схоже на ситуацію 1938 року, коли гітлерівська Німеччина без жодного пострілу спочатку зайняла Рурський басейн, потім – Австрію, а потім – Чехословаччину
Віктор Файнберґ

«Я думаю, що це дуже схоже на ситуацію 1938 року, коли гітлерівська Німеччина без жодного пострілу спочатку зайняла Рурський басейн, потім – Австрію, а потім – Чехословаччину. І як тоді реагували великі країни Заходу? Тепер Росія проковтнула без жодного пострілу Крим. Потім навіть чеського президента змусила сказати, що в Україні немає жодного російського вояка. Це при тому, що сотні й сотні трупів російських солдат та офіцерів таємно повертають на Батьківщину», – каже колишній радянський дисидент Віктор Файнберґ.

«Нині російські війська стоять поблизу України і готові вторгнутись… Україні загрожують з Москви і ці загрози йдуть звідти постійно», – додав він.

Свободу не можна ділити

За словами Файнберґа, Кремль, анексувавши Крим і підпаливши конфлікт у Східній Україні, намагається створити низку «квазі-держав» у спробі послабити своїх сусідів.

Російська імперія оточена тепер протекторатами. Південна Осетія, Придністров’я, Абхазія, тепер – Крим. А ось зараз вже й східна Україна
Віктор Файнберґ

«Російська імперія оточена тепер протекторатами. Південна Осетія, Придністров’я, Абхазія, тепер – Крим. А ось зараз вже й східна Україна. Це найбільш промисловий регіон України, багатий на корисні копалини. І тепер цей регіон окупований російськими військами, які вирядились у «добровольців», – сказав Файнберґ під час відео-конференції з Прагою.

Росія – це ж не лише Путін. Всій Росії і росіянам потрібна допомога... Громадська думка вільного світу має вплив
Ярослав Горбаневський

Ярослав Горбаневський сказав, що позиція демократичної Європи дуже важлива нині оскільки, за його словами, якщо якась країна невільна, то свободи стає менше і в інших, а нинішній Росії, на його думку, бракує внутрішніх політичних свобод.

«Свобода неподільна… Росія – це ж не лише Путін. Всій Росії і росіянам потрібна допомога – хоча б маленька… Громадська думка вільного світу має вплив на авторитарних лідерів та диктаторів», – сказав Горбаневський журналістам.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG