Доступність посилання

ТОП новини

У Росії довіряють новинам федеральних ЗМІ про Україну – опитування


У мережі інтернет з’явилося багато перекрученої інформації щодо подій у Варшаві до Дня незалежності Польщі. Заяви про те, що на посольство Росії під час маршу буцімто напали – дезінформація. А на сторінці «Левада-центру» опублікували результати нового опитування росіян щодо інформаційної війни.

На російському порталі з’явилась інформація про те, що 11 листопада польські хулігани після протистояння з поліцією у столичної футбольної арени нібито вирушили до Посольства Росії у Варшаві, підпалили будинок охоронців, закидали диппредставництво петардами. На офіційному сайті «Польського Радіо» з’явилась заява прес-секретаря столичної міліції Маріуша Соколовського, який спростовує таку інформацію.

«Ми сприймаємо такі повідомлення як плітки. Плітки поліція не коментує. Якщо хтось говорить про те, що мав місце штурм Посольства Росії, я можу відповісти одне – мені про це нічого не відомо», – сказав прес-секретар варшавської поліції Маріуш Соколовський.

Таку інформацію спростував для Радіо Свобода і один із очевидців Руслан Стрільцов. «Не було ніяких провокацій біля самої будівлі, навіть мінімальних», – заявив він.

Заворушення хуліганів біля посольства Росії мали місце і в 2013 році. Тоді маршрут Маршу незалежності проходив біля диппредставництва і псевдоуболівальники атакували посольство. У 2014 році для уникнення інциденту варшавська влада змінили маршрут і тим самим уберегла диппредставництво Росії від хуліганів.

Росіяни вірять, що федеральні ЗМІ кажуть правду про Україну

Більшість росіян довіряють тому, як федеральні російські канали висвітлюють події в Україні. А саме: 59% росіян, за результатами останнього опитування «Левада-центру», вважають, що російські федеральні ЗМІ не ведуть інформаційну війну проти України та подають об’єктивну картину подій. 24% опитуваних вбачають «інформаційне протиборство» у російських ЗМІ. З них лише 11% вважають таку політику ЗМІ небезпечною і шкідливою, а 13% назвали такий підхід правильним, виправданим ситуацією в Україні.


Тільки 12% росіян часто звертаються до ЗМІ, які представляють альтернативну точку зору про українські події. 46% опитаних звертаються іноді, а 37% зовсім не звертаються до альтернативних каналів отримання інформації.


На запитання «Чому ви не читаєте інформацію, не дивитесь і не слухаєте програми, які містять точку зору щодо українських подій, яка різко відрізняється від точки зору основних російських каналів і федеральних ЗМІ», більшість (63%) відповіли, що не бажають цього робити, адже вважають інформацію з таких джерел антиросійською пропагандою (26%), або ж не цікавляться подіями в Україні, і третій варіант – вважають такі канали «далекими від істини». І лише 13% повідомили, що не можуть знайти альтернативних джерел інформації.


За словами заступника директора «Левада-центру» Олексія Гражданкіна, «не можна сказати, що росіяни позбавлені можливості доступу до альтернативної інформації, основна частина людей в ній не зацікавлена».

Думку про те, що Україна, США і країни Заходу ведуть проти Росії інформаційну війну, поділяє більша частина опитаних (83% і 88% відповідно). Лише 3% не вважають Україну такою, що не веде інформаційної війни проти Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG