Доступність посилання

ТОП новини

США: республіканець МакКоннелл стає лідером більшості в Сенаті


Мітч МакКоннелл, архівне фото
Мітч МакКоннелл, архівне фото

У США сенатори-республіканці формально переобрали в четвер Мітча МакКоннелла своїм лідером, що означає, що в оновленому складі Сенату він обіймає і впливову посаду лідера більшості.

72-річний сенатор обійме нову посаду з початком нової сесії 3 січня наступного року.

У Сенаті США посада лідера більшості за повноваженнями значною мірою відповідає посаді спікера в інших парламентах чи парламентських палатах – саме лідер більшості, зокрема, контролює винесення законопроектів на розгляд.

За результатами виборів, що відбулися на початку місяця, Республіканська партія здобула більшість у Сенаті Конгресу США і зміцнила більшість у Палаті представників, яку вже мала раніше.

МакКоннелл уже заявляв, що американці очікують від представників Республіканської партії і від Білого дому, який контролюють представники Демократичної партії, що ті знайдуть спільні позиції і швидко ухвалять низку законів із важливих питань.

Серед законопроектів, які підготували останнім часом республіканці, є й законопроекти про допомогу Україні, зокрема, й наданням їй зброї, щоб протистояти російській агресії.

XS
SM
MD
LG