Доступність посилання

ТОП новини

«Група двадцяти» хоче унеможливити «енергетичну зброю» – преса


Австралійська преса також вимагає від Путіна вибачитися за збиття над Донбасом, як вважають, проросійськими сепаратистами з російської зброї літака, в якому загинули і 38 громадян і мешканців Австралії
Австралійська преса також вимагає від Путіна вибачитися за збиття над Донбасом, як вважають, проросійськими сепаратистами з російської зброї літака, в якому загинули і 38 громадян і мешканців Австралії

Австралійська газета The Australian повідомляє в суботу, що одним із результатів саміту «Групи двадцяти» в цій країні, серед головних тем у перебігу якого буде становище в Україні, може стати початок змін на енергетичному ринку з метою унеможливити використання постачань нафти і газу як інструментів зовнішньої політики.

Як пише видання, на саміті можуть домовитися про принципи роботи міжнародного агентства, що мало б таку мету, хоча самого агентства ще не створять.

Становище в Україні, зокрема, втручання Росії і її «газові війни», не є на офіційному порядку денному самого саміту, але вони будуть активно обговорюватися в перебігу зустрічі керівників Європейського союзу і президента США Барака Обами в неділю і цілої низки двосторонніх зустрічей, які відбудуться протягом двох днів тривання саміту в місті Брісбені.

У саміті «Групи двадцяти» бере участь і президент Росії Володимир Путін, хоча спершу лунали заклики не запрошувати його, як раніше Росію вилучили з «Групи восьми» через її дії на дестабілізацію України. Але Австралія, яка приймає саміт, вирішила все ж надіслати Путіну запрошення, щоб він, як очікують, зазнав посиленого дипломатичного тиску з вимогою змінити ставлення до України.

У суботу президент Європейської ради Герман Ван Ромпей, виступаючи у Брісбені, вже повторив вимоги ЄС до Росії щодо її дій в Україні і попередив, що можливі нові санкції.

«Група двадцяти» об’єднує провідні економіки світу – 19 промислово розвинених держав та найпотужніших із держав, що розвиваються, серед них і Росію, а також Євросоюз як єдине ціле.

XS
SM
MD
LG