Доступність посилання

ТОП новини

«Правого сектора» у Росії не знайшли, але заборонили


Верховний суд Росії визнав екстремістськими українські організації «Правий сектор» і УНА-УНСО і заборонив їх діяльність у Росії. У «Правому секторі» рішення суду сусідньої країни сприйняли з сарказмом, натомість експерти припускають, що воно спричинить подальше закручування гайок у самій Росії.

Процес за позовом, поданим Генпрокуратурою Росії, тривав у закритому режимі, оскільки матеріали справи – під грифом «секретно». Крім «Правого сектору» й УНА-УНСО, Верховний суд Росії заборонив діяльність української радикальної організації «Братство», а також «Української повстанської армії» (УПА) й об’єднання «Тризуб» імені Степана Бандери.

Мені ця заборона здається досить безглуздою хоча б тому, що мені невідомо про діяльність цих організацій в Росії
Наталя Юдіна

Експерт аналітичного центру «СОВА» Наталя Юдіна вважає, що російська офіційна пропаганда занадто перебільшує роль ультраправих українських організацій, і нинішнє рішення Верховного суду Росії – ні що інше, як черговий популістський жест. «Мені ця заборона здається досить безглуздою хоча б тому, що мені невідомо про діяльність цих організацій в Росії», – каже вона.

Це – популістський жест із тієї ж серії, що і закон про заборону демонстрацій, символіки й атрибутики організацій, які співпрацювали з фашистами і нацистами
Наталя Юдіна

«Мені здається, що це – популістський жест із тієї ж серії, що і закон про заборону демонстрацій, символіки й атрибутики організацій, які співпрацювали з фашистами і нацистами, – черговий урядовий популістський захід, – зазначає Наталя Юдіна. – Росія про існування цих організацій дізналася, по-моєму, з телевізора, принаймні більшість російських громадян. До цього про існування цих організацій, в принципі, не підозрювали. Російська пропаганда вкрай перебільшує роль ультраправих в Україні».

Боротьба з неугодними

На президентських виборах в травні цього року лідери українських ультраправих разом отримали близько 2 відсотків голосів. Ані «Правий сектор», ані ВО «Свобода» не потрапили в новий парламент. Проте в Росії українськими радикальними правими, як і раніше, лякають.

Якщо зірки запалюють, значить це комусь потрібно. Якщо закони або рішення ухвалюють вищі органи судової влади, значить, це для чогось робиться. Спеціаліст із праворадикальних рухів на пострадянському просторі В’ячеслав Лихачов вважає, що рішення Верховного суду Росії цілком вписується в контекст російського політичного життя і використовуватиметься, як один із способів боротьби з неугодними.

Самої лише підозри, самого звинувачення у приналежності до «Правого сектору» буде достатньо для ініціювання кримінального переслідування
В’ячеслав Лихачов

«Самої лише підозри, самого звинувачення у приналежності до «Правого сектору» буде достатньо для ініціювання кримінального переслідування. Крок логічний, виходячи з того напрямку, в якому рухається російська влада, в цілому і в ставленні до українського питання зокрема. Крок ідіотичний з точки зору здорового глузду й абсурдний з точки зору юридичних реалій. І крок, який, на жаль, дає додаткові можливості для репресивної машини і для розпалювання параної в російському суспільстві», – наголошує фахівець.

У «Правому секторі» задумалися про «миротворців»

У «Правому секторі» рішення Верховного суду Росії вирішили «потролити». Вони висловили «глибоку стурбованість» і заявили, що їм залишили єдиний вихід:«відбити московську агресію, здійснити націоналістичну революцію і ввести в Москву наші миротворчі підрозділи».

15 листопада у Росії набув чинності закон, що забороняє демонстрацію символіки й атрибутики організацій, які співпрацювали з фашистами і нацистами. За словами одного з авторів законопроекту, заступника голови Держдуми Росії Сергія Железняка, документ, у першу чергу, спрямований «проти послідовників ідеології Степана Бандери, а також із метою припинення спроб фальсифікації історії Великої вітчизняної війни та глумління над історичною пам’яттю».

На думку ж фахівців, якщо норми закону трактуватимуть буквально, під нього можуть потрапити багато відомих радянських фільмів – на кшталт «17 миттєвостей весни» й однієї з улюблених кінострічок Володимира Путіна, фільму «Щит і меч».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG