Доступність посилання

ТОП новини

Ситуація на Донбасі далека від деескалації – Штайнмаєр


Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр
Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр

Ситуація на Донбасі далека від деескалації. Про це заявив міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр у середу, 19 листопада, у Берліні після візиту до Києва та Москви.

«На жаль, виглядає, що ми дуже, дуже далеко від стабільної деескалації конфлікту і ще далі від політичного рішення. У Мінському протоколі йдеться, що для зміни ситуації на сході України потрібно створити прозорість, контроль і встановити кордони. Це має бути зроблено для уникнення подальшої ескалації», – зазначає Штайнмаєр.

У середу, 18 листопада, після зустрічі з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим Штайнмаєр заявив, що «не бачить підстав для оптимізму», що Мінський протокол міг би зробити прорив у врегулюванні ситуації на Донбасі. Але, за його словами, наразі відступ від цього протоколу «буде великою втратою».

Штайнмаєр і Лавров закликали Київ і лідерів сепаратистів на Донбасі розпочати прямі переговори, метою яких було б відведення військ з обох боків.

У середу, 19 листопада, прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Київ не вестиме «прямих переговорів з російськими терористами».

5 вересня у Мінську контактна група підписала протокол про врегулювання на сході України, перший пункт якого передбачав негайне припинення вогню. 19 вересня був підписаний меморандум про реалізацію цього пункту протоколу від 5 вересня, який передбачає заборону на застосування всіх різновидів зброї і наступальних дій. Проте Мінські домовленості неодноразово порушувались.

XS
SM
MD
LG