Доступність посилання

ТОП новини

Чи повинен світ активніше допомагати Україні?


Україна зараз не пріоритет для Америки – американський експерт ЛеГасс
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

Україна зараз не пріоритет для Америки – американський експерт ЛеГасс

Україна має негайно впроваджувати антикорупційні та військові реформи, аби не втратити власну цілісність та міжнародних партнерів. Натомість, США та Європа мусять усвідомити, що російсько-український конфлікт є нічим іншим як зіткненням двох цивілізацій: у такий спосіб президент Росії Володимир Путін перевіряє Україну і Європу на міцність. У якій ситуації опинилась Україна через рік після Революції гідності, та на яку допомогу з-за кордону може розраховувати?

Через рік після виснажливої революції Україна опинилась у новій безпрецедентній кризі, змагаючись із зовнішнім, а також внутрішнім ворогом – корупцією, непідготовленою армією, непрозорістю системи управління. Такими думками поділився Ігор Смешко, голова Комітету з питань розвідки при президентові України на The Tiger Conference, присвяченій річниці Майдану. Водночас, він зауважує, що Путін перевіряє на міцність не лише Україну, а й європейську спільноту, яка виявилась неготовою до того, що президент Росії всерйоз захоче перерозподілити сфери впливу.

Ігор Смешко
Ігор Смешко

«Ми гостро потребуємо зараз допомогу від Заходу, особливо від Америки у тому, що стосується зброї для захисту себе. Нам потрібна ефективна контррозвідка, наша система оборони застаріла», – говорить він.

Смешко також наголосив, що якщо світ не об’єднається проти агресії Росії – отримає Третю світову війну. За його словами, Україна віддала свою ядерну зброю і вже цим допомогла світовій безпеці, тож тепер черга Європи та США її захистити.

Україна зробила колосальну роботу з розбудови армії – експерт

Марк Хертлінг
Марк Хертлінг

Цю думку поділяє і колишній командувач американськими військами в Європі Марк Хертлінг, акцентуючи на тому, що Україна, у свою чергу, зробила колосальну роботу, акумулювавши сили і ресурси та модернізувавши армію перед воєнною загрозою. Водночас, акцентує він, до того, як держава побачила у Росії загрозу, Україна витрачала мінімальні суми на власну армію та оборону. Саме до цього подекуди апелює світ, коли українці просять Америку чи ЄС втрутитись у конфлікт.

Українці демонструють себе як мужня нація. Проте вам необхідне вагоме реформування сфери безпеки, а не лише розмови про допомогу
Марк Хертлінг

«Коли до Європи та Америки звертаються по допомогу – ми завжди охоче сприяємо міжнародній безпеці. І українці демонструють себе як мужня нація. Проте вам необхідне вагоме реформування сфери безпеки, а не лише розмови про допомогу», – говорить він.

Також Марк Хертлінг радить Україні заручитись підтримкою дипломатів по всьому світу та українців у Росії, зокрема. Наприклад, він пропонує підтримувати соціальну напругу та невдоволення мусульман, що живуть у Росії – на думку Хертлінга, це частково відволіче Путіна від Донбасу.

Україна зараз не пріоритет для Америки – американський експерт ЛеГасс

Натомість, військовий експерт Джозеф ЛеГасс переконаний, що Америка зволікає з наданням Україні зброї тому, що та ще не переконала світ у необхідності боротись на її боці проти Росії. Україна зараз не є пріоритетом, додає він. Також ЛеГасс апелює до того, що перш ніж просити допомоги в інших, слід, перш за все, навести лад усередині країни та завоювати міжнародну довіру.

Зараз Америка та ЄС хочуть бачити, що Україна дійсно вкладає всі зусилля у свій захист у цій війні
Джозеф ЛеГасс

«Україна зараз не пріоритет для Америки, це видно з того, скільки грошей виділено на військову допомогу Україні в американському бюджеті 2014 року. Звісно, ведуться розмови про те, як підтримувати країни, що вже входять до НАТО, також ведуться розмови, що певну допомогу ми все-таки можемо надати. І безумовно, Україна грає значну роль у розвитку індивідуальних свобод у світі, у розвитку демократії та опору Росії. Проте зараз Америка та ЄС хочуть бачити, що Україна дійсно вкладає всі зусилля у свій захист у цій війні», – додає ЛеГасс.

Він також згадав заяву президента України Петра Порошенка про те, що Україна готова до повномасштабної війни. «Жодна країна не готова до війни», – зауважує він, наголосивши, що перш за все, має бути готова воювати саме армія, а не уряд. А цього про український захист не можна сказати, додав експерт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG