Доступність посилання

ТОП новини

Спікером стане Гройсман? (Огляд преси)


Сісти у крісло голови Верховної Ради може Володимир Гройсман. Адже, як пише газета «День», за весь період передвиборчої кампанії у «Блоку Петра Порошенка» немає жодного іншого більш перспективного політика. Однак наскільки це вписується в його індивідуальні особливості, газетярі судити не беруться. Стосовно молодих лідерів, то від них нової політики, якої очікувало українське суспільство, ніхто не зауважив ще на етапі парламентських виборів. Тому очікувати, що в стінах парламенту старі практики та норми політичного життя будуть подолані – мало шансів, переконує видання. Ймовірно, що молоді політики освоять роль публічних репрезентантів старих груп інтересів, і якось впливатимуть на їхню конфігурацію. Перший симптом цього: вони розійшлися по різних політичних проектах, підготовлених старими політиками. Другий: нові політики після виборів практично в кожній команді змогли пересваритися між собою. У них немає консолідованої позиції. Можливо, будуть кризові ситуації, які примушуватимуть їх долати цю інерцію. Докладніше йдеться в статті «Нові політики в старих контекстах».

Україна розглядає варіант створення вільної економічної зони на Донбасі. Втім, урядовці усвідомлюють, що вона реально діяти там не буде, оскільки на окупованій території фактично не виконується українське законодавство. Створення вільної економічної зони радше буде схоже на політичний жест, мовляв Україна і далі вважає Донбас своєю територією. Але, як переконує газета «День», економічного зиску від цього державі не буде. Загалом, створення вільної економічної зони може бути вигідно великому бізнесу, який там «прописаний». Йдеться про олігархів, які таким чином отримають офіційну підставу не платити податки Україні, при цьому користуватися митними пільгами.

Державна фіскальна служба почала перевірки інформації, зазначеної в деклараціях держслужбовців, щоб з'ясувати, наскільки їхній рівень життя відповідає офіційній зарплаті. Як пояснює в газеті «Факти», голова Державної фіскальної служби, перевірка проходить за спеціальним алгоритмом. Перше – це достовірність зазначених у декларації відомостей про наявність майна. Друге – відповідність вартості майна, придбаного за час перебування на посаді, доходам, отриманим із законних джерел. Наприклад, чиновник вказав дачу в декларації. Але вартість нерухомості становить понад мільйон гривень, а його легальна задекларована зарплата – 60 тисяч гривень на рік. Чи міг він накопичити на цей будинок? Чиновник, який не зміг пояснити походження коштів на його купівлю, буде позбавлений на десятирічний термін права обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування.

В України є друзі, які готові допомагати їй. Це, як констатує «Газета по-українськи», Бельгія, Канада, Австралія, США, Велика Британія, Німеччина. Вони задали тон на саміті G20. І це стало сигналом для інших, які з певною пересторогою спостерігають за ситуацією між Україною і Росією. І все ж, поки що не сталося нічого, що змусило б Путіна змінити свої підходи і агресивні плани. Відтак, як наголошує експерт видання, треба бути готовими, що політика агресії Кремля продовжиться. Він відступить лише, коли побачить: уже немає військових та економічних ресурсів продовжувати війну. Це може відбутися або внаслідок загострення економічних санкцій, або через вдалу оборону України.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG