Доступність посилання

ТОП новини

Мін’юст Росії вніс ще дві організації до реєстру «іноземних агентів»


Міністерство юстиції Росії примусово внесло до реєстру «іноземних агентів» ще дві російські некомерційні організації: Інститут регіональної преси й інформаційне агентство Мемо.ру.

У відомстві заявляють, що рішення ухвалили за результатами перевірок територіальними органами Мін’юсту і, що вказані неурядові організації підходять під опис «іноземних агентів».

Портал Мемо.ру – партнер правозахисного центру «Меморіал», який раніше також був внесений у цей список. Інформаційне агентство брало участь у створенні газети «30 жовтня» й інтернет-видання «Кавказький вузол». Зі свого боку, Інститут регіональної преси працює в Санкт-Петербурзі і сприяє розвитку незалежних ЗМІ в Росії.

Директор Інституту регіональної преси Анна Шароградська повідомила «Інтерфаксу», що вона не визнає свою організацію чиїмось агентом і разом з юристами продовжить роботу над виключенням зі списку «іноземних агентів». Вона також додала, що Інститут регіональної преси буде і далі отримувати закордонне фінансування і не планує шукати спонсорів в Росії.

З урахуванням Мемо.ру й Інституту регіональної преси у списку «іноземних агентів» у Росії тепер 17 громадських організацій.

За ухваленими в Росії в 2012 році змінами до законів про громадські об’єднання і некомерційні організації, неурядові організації, що отримують фінансування з-за кордону і беруть участь у політичній діяльності в Росії, визнаються «іноземними агентами». Такі організації зобов’язані подати заяву про їхню реєстрацію у спеціальному реєстрі «іноземних агентів», а відтак подавати додаткові звіти частіше й детальніше, ніж інші організації. Вони також зобов’язані зазначати на всіх своїх матеріалах, що їх виготовив «іноземний агент». Під політичну діяльність за цим законом потрапляє дуже широкий спектр діяльності, зокрема, й організацій правозахисного спрямування.

Правозахисники заявляють, що закон про «іноземних агентів» використовується, щоб обмежити діяльність громадянського суспільства.

XS
SM
MD
LG