Доступність посилання

ТОП новини

Чи потрібно Україні купувати вугілля на окупованій частині Донбасу?


Шахтар з вугільної шахти «Холодна балка». Макіївка, Донецька область. 20 листопада 2014 року
Шахтар з вугільної шахти «Холодна балка». Макіївка, Донецька область. 20 листопада 2014 року

Київ – Український уряд розглядає можливість поставок вугілля з Донбасу в обмін на газ і електроенергію. Про це заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Але він наголошує, що домовляється про це українська сторона не з угрупованнями «ДНР», «ЛНР», а з представниками українських компаній, яким належать вугільні шахти. Крім того, уряд намагається домовитися з міжнародними організаціями про забезпечення за їхнього сприяння доступу для своїх гуманітарних вантажів до контрольованих бойовиками територій. Такою є відповідь української влади на загрози гуманітарної катастрофи на територіях, які вона не контролює.

Прем’єр-міністр України вкотре наголосив, що Україна не вестиме переговорів з представниками незаконних збройних формувань, які окупували частину районів на Сході України.

«Україна не вестиме переговорів із терористами», – наголосив він перед журналістами.

Втім, Арсеній Яценюк повідомив, що Україна намагається провести переговори щодо можливостей організації поставок вугілля, яке видобувається на підконтрольних проросійським бойовикам територіях – в обмін на газ та електроенергію.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

«Уряд вирішив забезпечити поставки як газу, так і електроенергії до Донецька й Луганська. Ми робимо все, щоб уникнути гуманітарної катастрофи», – сказав він.

За словами глави Кабміну, крім бартерного обміну, уряд може вирахувати вартість газу та електроенергії, що поставлятимуться на окуповані території, із суми соціальних нарахувань (субсидій, пільг), призначених для окупованих територій.

Перемовини можуть вестися лише з українськими компаніями, яким належать вугільні шахти
Арсеній Яценюк

Водночас, на запитання Радіо Свобода про те, з ким у такому разі Кабмін домовляється про поставки вугілля з окупованих незаконними збройними формуваннями територій, Арсеній Яценюк відповів: «Перемовини можуть вестися лише з українськими компаніями, яким належать вугільні шахти в районах Донецької та Луганської областей, які окуповані проросійськими бойовиками».

Шахтарям потрібно плати зарплати, а не забирати в них вугілля в обмін на газ – експерт

Юрій Корольчук
Юрій Корольчук

Експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук вважає, що загалом ідея придбати вугілля у компаній на окупованих територіях є правильною, оскільки інакше воно потраплятиме на «чорний ринок».

«Шахти можуть почати працювати, але вони будуть постачати вугілля на ринок контрабанди. Воно буде потрапляти в Росію, а звідти ми його, скоріше за все, купимо. Тобто існує два варіанти: або ми домовляємося й закуповуємо це вугілля, підтримуючи певні групи населення, тобто показуємо, що ми про них не забуваємо; або ми цього не робимо й викидаємо їх за межі України», – каже експерт.

Проте Юрій Корольчук додає, що коли йдеться про поставки вугілля з Донбасу, на кону долі людей, які працюють на шахтах. У разі бартерного обміну не зрозуміло, чи отримуватимуть вони зарплату. Без цього вся схема, на думку експерта, є нереалістичною.

Яким чином формування «ЛНР» і «ДНР» допускатимуть передачу вугілля безплатно? Це фантастичний варіант, це глухий кут
Юрій Корольчук

«Мова йде не про якогось суб’єкта, як-от «ДНР», «ЛНР». Ідеться про конкретних людей, які працюватимуть, які видобудуть це вугілля й передадуть його Україні. Яким чином ці формування «ЛНР» і «ДНР» допускатимуть передачу вугілля безплатно? Це фантастичний варіант, це глухий кут. Ця пропозиція Яценюка нагадує мені спробу запропонувати наперед проблемне рішення», – зауважує Юрій Корольчук.

Незалежна профспілка гірників повідомляла, що в жовтні на Донбасі не працювала понад половина шахт (понад 80), з них понад десяток на той момент затоплювалися, а ще сім уже стояли затопленими. Одним із основних власників вугільних шахт, крім держави Україна, є компанія ДТЕК Ріната Ахметова.

Шахтарі йдуть повз зруйнований поїзд на вугільній шахті «Комунарська № 22» у селі Нижня Кринка. 6 листопада 2014 року
Шахтарі йдуть повз зруйнований поїзд на вугільній шахті «Комунарська № 22» у селі Нижня Кринка. 6 листопада 2014 року

Україна ще раз спробує доправити гуманітарку на непідконтрольні території

Крім забезпечення зарплатами шахтарів, не менш гостро стоїть проблема надання допомоги пенсіонерам і соціально незахищеним громадянам, які проживають на окупованих територіях і не можуть через безгрошів’я і стан здоров’я виїхати звідти для переоформлення пенсій.

Арсеній Яценюк наголосив на тому, що проросійські сепаратисти не дозволяють транспорту з українською гуманітарною допомогою перетинати лінію розмежування між вільною Україною та територіями, окупованими «ДНР» і «ЛНР».

У зв’язку з цим Україна звернулася по допомогу до Червоного Хреста та інших міжнародних організацій.

«Ми попросили Червоний Хрест, ООН, ОБСЄ та інші міжнародні організації допомогти забезпечити доступ до територій, які контролює Росія», – заявив Арсеній Яценюк.

Очільник уряду розповів, що Україна вже кілька разів намагалася доправити гуманітарну допомогу на контрольовані бойовиками території, проте щоразу вони її не пропускали.

На уточнююче запитання Радіо Свобода про те, коли можна очікувати доправлення цього гуманітарного вантажу на окуповані території за сприяння міжнародних організацій, Арсеній Яценюк відповів, що режим Путіна несе повну відповідальність за гуманітарну катастрофу на цих територіях. За його словами, люди стали «заручниками режиму Путіна».

Чим швидше Росія забереться з території України, тим швидше ми зможемо доправити туди все необхідне
Арсеній Яценюк

«Чим швидше Росія забереться з території України, тим швидше ми зможемо доправити туди все необхідне», – наголосив він.

Впродовж останнього тижня містами тих районів Донецької та Луганської області, які контролюють бойовики, прокотилася хвиля соціальних протестів. Люди вимагають від самопроголошеної «влади» виплатити їм соціальну допомогу, пенсії, зарплати, які вони не отримують уже кілька місяців.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG