Доступність посилання

ТОП новини

Донбас, у переважній більшості, обирає проукраїнське майбутнє – Фірсов


Молоді депутати в новій Верховній Раді
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:28:10 0:00

Молоді депутати в новій Верховній Раді

Україні потрібні міністерство інформації та міністерство у справах Криму та Донбасу. Таку думку в програмі «Молодь плюс» висловив наймолодший депутат 7-го скликання і новообраний парламентар, ударівець з «Блоку Петра Порошенка» родом із Донецька Єгор Фірсов. За його словами, в політику його «занесло» після того, як він написав лист «крик-душі» Віталію Кличку.

Політика – не найсвятіша річ з усіх сфер. Але в Україні політика – це дуже брудна справа.

Політика не була моєю самоціллю, не було в мене метою стати депутатом

Політика не була моєю самоціллю, не було в мене метою стати депутатом. Я написав лист «крик-душі» Віталію Кличку. Багато хто не вірить в цю історію, вони впевнені, що я людина олігархів, в мене багаті батьки. Але насправді в партії прочитали листа і запросили мене. Я очолив міську, а потім обласну організацію партії УДАР. Потім керівники облорганізацій зайняли ті чи інші місця в списку.

Є депутати, яким 50, 70 і навіть 80 років, і на них і на їх дії інколи соромно дивитися

Я з Донецька, всі 25 років я прожив у Донецьку. 25 – багато це чи мало – головне, щоб був результат. Ми бачимо, що є депутати, яким 50, 70 і навіть 80 років, і на них і на їх дії інколи соромно дивитися.

У нас, на жаль, не вчать як бути народним депутатам і президентом.

Дивлячись на деякі політичні інституції, можна сказати, що це така «Шарашкина контора». Це треба виправляти

У молоді на Сході політична позиція слабка. А навіщо йти в політику, а що там, все одно це нічого не вирішить. Коли я прийшов у політику, я побачив, що нічого страшного і складного тут немає. Дуже багато бруду, дуже багато хаосу, і дивлячись на деякі політичні інституції, можна сказати, що це така «Шарашкина контора». Це треба виправляти.

У Раді 7-го скликання працювалося дуже складно. Я пройшов у парламент навесні цього року, коли відбувалися всі ці події в Донецьку. Я зайшов у Раду, десь засмучений, десь переляканий. І думав, що люди, які мене оточують якось відгукнуться. Але я побачив, що є пригніченість в очах самих депутатів. Їх не цікавило, які події відбуваються на сході, вирішення цих конфліктів. Їх цікавлять лише меркантильні інтереси. Не було конкуренції ідей. Я не хочу сказати, що всі 450 депутатів були такі, але вони складали більшість.

Я приймав присягу народного депутата на трибуні, то в залі стояв такий гул, від якого в мене боліли вуха і голова, кажу вам відверто. Це було схоже на якийсь базар

Коли в нас у Раді з’явиться більшість реформаторів, молодих людей, сподіваюся, що вона буде в цьому скликанні, то ми зможемо зламати цей режим.

Коли я приймав присягу народного депутата на трибуні, то в залі стояв такий гул, від якого в мене боліли вуха і голова, кажу вам відверто. Це було схоже на якийсь базар.

У цій Раді треба створити комітет, який опікувався б ситуацією на Донбасі та у Криму. Це важливо для Донбасу та Криму.

Коли в мене була 15 тисяч гривень зарплата чи 5 тисяч гривень, життя в мене сильно не змінилося, в мене все так само, як було тоді, як я жив в Донецьку і Авдіївці. Коли я отримував 15 тисяч, я дуже часто їздив у Донецьку область. Щоб ви розуміли, поїздка мені обходилася від 4 до 7 тисяч гривень.

В мене є законопроект, який оподатковує великий бізнес. Цей податок у 0,25 відсотка повинен іти на реформування української армії.

Янукович з країни вже поїхав, а його дух залишився в Донецькій області

Треба створювати спеціальну слідчу комісію, яка б відслідковувала надходження коштів і їх використання на відновлення Донбасу. Це дуже гостре питання. Бо ті кошти з держбюджету, які будуть виділятися на відновлення міст Донецької області… Є побоювання, що вони будуть розкрадені чиновниками на місцях, які працюють там ще з часів Януковича і Кучми. Тобто Янукович з країни вже поїхав, а його дух залишився в Донецькій області.

Є також ідеї, що стосуються регулювання сфери електромобілів. Думаю, років за 15-20 будемо бачити більшість електромобілів.

Коли Рада відкриється, то мабуть буде змагання – хто перший добіжить із законопроектом про скасування депутатської недоторканості

Коли Верховна Рада відкриється, то мабуть буде змагання – хто перший добіжить із законопроектом про скасування депутатської недоторканості.

Уряд не має чіткого плану, яким чином українська влада повинна поводити себе на Донбасі

Поки що уряд не має чіткого плану, яким чином українська влада повинна поводити себе на Донбасі. Пунктом першим плану має бути прописана інформаційна політика. Зараз громадяни на українських територіях дивляться російське телебачення і не можуть дивитися українське телебачення.

За 23 роки незалежності Донецька область не бачила незалежного друкованого ЗМІ

За 23 роки незалежності Донецька область не бачила незалежного друкованого ЗМІ.

Навіть коли президентом був Ющенко, Донецьк не мав проукраїнської влади. На місцях завжди була олігархічно-кримінальна система.

За деякими даними, на Донбасі дуже багато набрав «Опозиційний блок». Але я хочу сказати, що якщо складати рейтинг «Блоку Петра Порошенка», «Самопомочі», «Народного фронту» та інших демократичних політичних сил, то вони перемагають в цій політичній битві.

Мешканці Донбасу в своїй більшості обирають українське проєвропейське майбутнє

Мешканці Донбасу в своїй більшості обирають українське проєвропейське майбутнє. Якби в виборах взяли участь захоплені округи, то результат там був би за проукраїнські сили неменший.

Донбас, у переважній більшості, обирає проукраїнське майбутнє

Донбас, у переважній більшості, обирає проукраїнське майбутнє. Але на певній території діє режим автомата Калашникова, і людей не питають, в якій державі вони хочуть жити.

Треба міняти політичну ментальність. Якщо я дивлюся засідання Ради 1– скликання і читаю його стенограму, то я бачу конкуренцію ідей, бачу, що там опікуються державними питаннями. А в 7-у скликанні цими питаннями не опікувалися.

Нам потрібно міністерство інформації та міністерство у справах Криму та Донбасу. Але їх не буде

Зламати цю систему можна, коли прийде більшість незаангажованих, некорумпованих, молодих, професійних людей. Крім того, щоб бути молодим, треба бути ще й компетентним. Бачити в очі Конституцію і читати її, бачити в очі регламент і розуміти, нащо ти прийшов у парламент. І більше діяти.

В УДАРі депутатів питали, чи хочемо ми йти у виконавчу владу. Я сказав, що нам потрібно міністерство інформації та міністерство у справах Криму та Донбасу. Але їх не буде.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG