Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську вшанували пам'ять жертв Голодомору, героїв Небесної сотні й загиблих бійців


У Дніпропетровську в суботу ввечері сотні людей зібрались біля імпровізованої стіни Героїв України, аби вшанувати пам’ять загиблих під час Голодомору 1932-33 років, а також Героїв Небесної сотні та українських бійців, полеглих на Донбасі.

Люди вшанували загиблих хвилиною мовчання і запалили у пам'ять про них свічки та лампадки. Панахиду за загиблими відслужили священики УПЦ Київського патріархату.

Запаленими свічками на бруківці учасники акції виклали хрест як символ пам’яті та скорботи. Вони також поклали квіти до каменя, на місці якого згодом планують встановити пам’ятник загиблим за волю українцям.

За словами істориків, голод прийшов на Дніпропетровщину взимку 1931 року: тієї зими у результаті виконання непосильного плану хлібозаготівель розміром понад 100 мільйонів пудів значна кількість колгоспів та селян області залишилася без запасів зерна.

Села, які не виконували плану хлібоздачі, заносили на «чорну дошку». Це означало заборону селянам залишати межі населеного пункту, доки не буде виконаний план. 228 колгоспів Дніпропетровщини було занесено на «чорну дошку», частина сіл вимерли.

За офіційними даними, найбільша цифра зареєстрованих в Україні смертей від голоду під час Голодомору 1932-33 років припадає саме на Дніпропетровську область. Тільки за офіційними даними, це понад 65 тисяч людей. Ще майже 75 тисяч жителів Дніпропетровщини вважаються постраждалими від голоду 30-их. Історики зазначают

ь, що справжні цифри жертв та постраждалих можуть бути в рази більшими.

XS
SM
MD
LG