Доступність посилання

ТОП новини

Польща: місцеві вибори виграли проєвропейські партії


Єва Копач, прем'єр-міністр Польщі, лідер «Громадянської платформи»
Єва Копач, прем'єр-міністр Польщі, лідер «Громадянської платформи»

Результати листопадових виборів у Польщі засвідчили, що ліберально-консервативна партія «Громадянська платформа», лідером якої є прем'єр-міністр країни Єва Копач, отримала перемогу у восьми з 16 регіонів країни на виборах у місцеві органи влади.

Оголошення результатів волевиявлення 16 листопада затрималося на шість днів через несправність комп'ютерної системи, що стало причиною відставки голови виборчої комісії Польщі, про що було оголошено вранці у неділю, 23 листопада.

Вибори продемонстрували, що партія Єви Копач отримала контроль у всіх восьми місцевих радах на заході Польщі попри результати екзит-полів, які пророкували цій партії поразку.

Тим часом опозиційна партія «Право і справедливість» на цих виборах отримала свою першу перемогу за сім років. Вона перемогла у шести з восьми місцевих радах на сході Польщі.

Таким чином «Громадянська платформа» отримала 179 місць у місцевих органах влади, а «Право і справедливість» – 169.

«Польська народна партія», яка є партнером по коаліції «Громадянської платформи» отримала на виборах 159 місць у місцевих органах влади.

Єва Копач стала прем’єр-міністром у вересні, замінивши на цій посаді Дональда Туска, який був обраний президентом Європейської ради замість Германа Ван Ромпея.

XS
SM
MD
LG