Доступність посилання

ТОП новини

Який мобільний зв’язок залишиться на Донбасі?


Бойовик угруповання «ДНР». Архівне фото
Бойовик угруповання «ДНР». Архівне фото

Мобільні телефони – головний засіб зв’язку для багатьох жителів Донбасу з рештою України, чи не єдиний шлях прорвати інформаційну блокаду. Але є підозри, що проросійські режими можуть витіснити з регіону українських операторів.

Інформація про ймовірний вихід українських операторів мобільного зв’язку з окупованої сепаратистами території Донбасу з’явилась ще на початку серпня. Тоді один із найбільших операторів країни «МТС Україна» (близько 90% покриття Донбасу належить саме йому) був вимушений розсилати текстові повідомлення, в яких заспокоював своїх абонентів, що вістка про вихід з Донецької та Луганської областей є «безпідставною». Причиною таких чуток стали проблеми у роботі мереж – 6 серпня практично усі райони Донецька опинилися в мобільній тиші. До цього додалися новини з Луганщини, де тоді не працював зв’язок вже кілька днів, і чутки почали трансформуватись у паніку. Бойовики силою розганяли людей, які разом збиралися, щоб зловити сигнал, чи підзарядити мобілку. Декому на мобільні телефони почали приходити фейкові повідомлення з текстом «Вітаємо у Новоросії!» і пропозицією надіслати налаштування вже для російської компанії «МТС».

31 жовтня жителі Донецька знову залишились без зв’язку – через бойові дії була пошкоджена волоконно-оптична лінія, в результаті недоступними для пересічних громадян став мобільний зв’язок, що забезпечувався операторами «МТС Україна» та «Київстар». Працювала лише мережа оператора «Лайф». Проте вже через кілька днів ситуація діаметрально змінилась – перші два оператори були доступні донеччанам, а останній, як то кажуть «відвалився».

Тому безтілесні чутки, народжені наприкінці літа, почали ширитися знову. Особливо це стало помітним на тлі нового процесу перереєстрації підприємств, що був анонсований «урядом» «ДНР» і почався саме у листопаді. Оператори, які забезпечують зв’язок на території всієї країни і працюють згідно з українським законодавством, відмовились, щоб їхні донбаські активи були підпорядковані якимось структурам «ДНР». Принаймні таке рішення підтвердили у прес-службі МТС. «Те, яку кількість зусиль ми спрямовуємо на те, щоб відновлювати зв’язок у Донецькій і Луганській областях, то це якось не відповідає цій інформації (про вихід оператора з регіону – ред.). У нас планів таких немає, компанія постійно працює над тим, щоб зв’язок у людей був, намірів з власної ініціативи йти нема. Наскільки я знаю, у колег теж», – прокоментувала ситуацію для Радіо Свобода прес-секретар «МТС Україна» Вікторія Павловська.

Так само залишати регіон не планує і четвертий за розміром оператор «Інтертелеком» (національний CDMA-оператор). Решта крупних компаній («Київстар» та «Лайф») наразі так і не відгукнулись на запит Радіо Свобода.

Чого чекати?

Достеменно передбачити як буде розвиватись ситуація з ринком мобільного зв’язку на Донбасі сьогодні складно. З одного боку, є приклад «кримського сценарію» – з півострова у серпні пішов спочатку «Київстар», за ним «Лайф», а останнім вийшов МТС – абонентам надійшло повідомлення, що відтепер не буде підтримуватись трафік і перелік номерів. 5 серпня в Криму до роботи приступив російський «К-Телеком», а того ж дня на півострові відключила зв’язок «МТС Україна». Ці факти викликають напруження – багато з того, що сьогодні впроваджується у «республіках» випробовували спочатку у Криму. Та попри все, Крим – офіційно приєднали до Російської Федерації. А ось «ДНР» та «ЛНР» інша справа – сюди російські мобільні оператори вірогідно не будуть поспішати заходити. Така поведінка може загрожувати їм новим витком західних санкцій.

Загалом ситуацію можна порівняти з банківською сферою – фінансові установи теж не дуже активно покидали зону АТО. Але після погромів і пограбувань у Донецьку залишився виконувати свої функції лише один справжній банк – «Ошадбанк» (який наразі вирішує – закривати свої відділення у місті, чи ні). Можна припускати, що бойовикам не на руку в такі скрутні часи (катастрофічна нестача грошей, голодні бунти та припинення соціальних виплат з боку української влади) влаштовувати проблеми ще й зі зв’язком. Зараз це буде нелогічним і навіть небезпечним для так званих «республік» – у маленьких містечках Донеччини, де не так багато військової сили, вже сьогодні люди перекривають дорогу техніці «ополчення».

Але вже були випадки, які свідчать, що начальники Донбасу готові на непопулярні кроки – від заяв про «шаріат» Мозгового до страт «ДНР». Тому місцеві жителі далі побоюються проблем ще й зі зв’язком. При цьому дехто поспішає купувати сім-картки відразу кількох операторів, адже мобільний зв’язок, чи його відсутність у зоні АТО, може стати питанням життя і смерті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG