Доступність посилання

ТОП новини

Бєлковський: на Донбасі збираються маргінали і вбивці, яких використовував Кремль в останні роки


Москва – У Московському обласному суді у понеділок продовжать судовий процес у справі про злочини членів «Бойової організації російських націоналістів» (БОРН). Сенсаційні покази на ньому дали Євгенія Хасіс і Микита Тихонов, які брали участь в цьому угрупованні та яких раніше засудили за вбивство журналістки «Нової газети» Анастасії Бабурової та адвоката Станіслава Маркелова. Вони також відомі тим, що розпочали свою терористичну діяльність вбивством гастарбайтера, чию голову московські неонацисти підкинули до адміністрації одного з московських районів. За словами членів ненацистської організації, у БОРНа були куратори, пов’язані з Кремлем. Серед них прозвучало ім'я Леоніда Сімуніна, який зараз перебуває в «ДНР» і обіймає там одну з посад.

В інформаційних повідомленнях про покази свідків на судовому процесі у справі націоналістичної організації БОРН Леоніда Сімуніна назвали куратором націоналістів у Кремлі. Однак тут є неточність. За словами голови аналітичного центру СОВА Олександра Верховського, Сімунін був лише фігурою, афілійованою з кремлівської адміністрацією.

«Сімунін не був співробітником адміністрації президента. Він був тим, кого курирували з адміністрації президента, як одного з лідерів руху «Мєстниє». І «Мєстниє» виділялися в ряду прокремлівських молодіжних рухів тим, що в них був реальний націоналістичний елемент. Тому Сімунін виявився підходящою людиною, щоб через нього контактувати з організацією «Російський образ». Напряму кремлівська адміністрація з «Російським образом» справи не мала. Коли адміністрація займалася тим, що маніпулювала різноманітними націоналістичними групами, то у цього виникали неприємні побічні наслідки, бо ці люди не дуже керовані», – говорить фахівець з питань ксенофобії та екстремістських рухів.

Націоналісти на службі Кремля

На думку політолога Станіслава Бєлковського, російське керівництво використовує націоналістичні рухи в своїх цілях, але при цьому боїться їх поширення на території Росії.

Путін дуже боїться російських націоналістів, боїться націоналізму, тому що він не сприймає будь-яку ідеологію, яка не замішана на грошах і на меркантильних інтересах
Станіслав Бєлковський

«Хто б що не казав, але Володимир Путін дуже боїться російських націоналістів, боїться націоналізму, тому що він не сприймає будь-яку ідеологію, яка не замішана на грошах і на меркантильних інтересах. І він може використовувати націоналістів для провокацій для маргінальних акцій, для екстремізму, який йому потрібен, – що ми бачимо зараз у межах Донецької та Луганської «народних республік». Але тут не має жодної суперечності. З одного боку він використовує такі екстремальні елементи, а з іншого боку він робить все, щоб вони не мали жодного простору для легальної діяльності в середині Росії», – говорить російський політолог.

Війна притягує радикалів

Леонід Сімунін не перший росіянин із радикально націоналістичними поглядами, який опинився в керівних структурах так званих народних республік. Експерти нагадують, що й Олександр Бородай та Ігор Гіркін (Стрєлков) не вирізнялися ліберальними, демократичними поглядами. На думку керівника центру СОВА Олександра Верховського, війна як правило, притягує радикальних націоналістів.

На війну стікаються радикальні елементи, погляди яких хоч трохи стикуються з предметом цієї війни
Олександр Верховський

«Так, звичайно в «ДНР» і «ЛНР» воює купа людей з досить радикальними націоналістичними поглядами. І це, загалом, на жаль, природна річ. На війну стікаються радикальні елементи, погляди яких хоч трохи стикуються з предметом цієї війни», – констатував Олександр Верховський.

На самому процесі Україну згадували кілька разів, коли Євгенія Хасіс, засуджена за вбивство адвоката Станіслава Маркелова і журналістки Анастасії Бабурової, говорила про те, що в Україні було створено «бойові групи», і подібний проект планувалося реалізувати і в Росії. За словами Хасіс, ще одна політична організація, яка діє в Росії, «Русский образ» стала б легальною політичною організацією, а БОРН повинна була надавати силову підтримку. Зразком для російських неонацистів була співпраця між «ірландською ІРА і Шинн Фейн», і за твердженням Хасіс, «зараз це реалізовано на Україні».

Політолог Станіслав Бєлковський відзначає, що поява в зонах конфліктів радикалів, котрі не знайшли свого місця в російській політиці, цілком закономірна.

«На Донбасі зараз збираються всі маргінали, всі вбивці, всі патологічні люди, яких використовував Кремль в останні роки, і для яких не зміг знайти легального місця в політичній та навколо політичній системі Росії», – вважає політолог.

А поки ідеолог російських неонацистів Леонід Сімунін вільно пересувається між Москвою і Донецьком, у Росії продовжують наполягати на тому, що фашисти засіли в українському уряді. Без жодних конкретних доказів минулого тижня Верховний суд Росії визнав «Правий сектор» екстремістською організацією і заборонив її на території Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG