Доступність посилання

ТОП новини

«Як ми торік сюди зайшли, так можемо зайти і знову» – учасник захоплення будівлі Міносвіти


Київ – Європейські цінності – це, зокрема, безкоштовна освіта і студентське самоврядування, вважає активіст Майдану Ілля Власюк. Коли студенти вимагали узгодити з ними призначення нового міністра і мирно захопили 21 лютого Міністерство освіти, він був там серед протестувальників. Каже: зараз влада намагається «списати» свої прорахунки на війну, однак як люди приходили до чиновників минулої зими, так можуть прийти і ще раз.

Ми вирішили йти до Міністерства освіти і вимагати зустрічі з міністром, згадує учасник тих подій Ілля Власюк. Хлопець на той момент уже не навчався у виші, однак долучився до ініціативи «Студентська асамблея», яка базувалась в Українському домі.Розповідає: раніше був активістом студентської профспілки «Пряма дія» і ще з тих часів мав до міністра Табачника багато запитань. У протестній ході взяли участь студенти із різних українських міст і просто небайдужі до питань освіти люди.

«Звісно, ніхто не сподівався, що до нас вийде Табачник або його заступник поговорити, тому фактично всі були налаштовані там залишатися, поки не виконають наших вимог, – згадує хлопець. – Рівень насильства на вулицях був все ще досить високий, тому наші друзі із різних груп Самооборони також у цьому взяли участь. І коли сюди прийшли люди, так як люди ходили на Майдан – із палицями і в касках – то, власне, для охорони не було питання: їх пускати чи не пускати».

Сам Ілля, за його словами, був тоді на роботі, приїхав за кілька годин: протестувальники разом зі співробітниками міністерства вже опечатали кабінети з документами і намагалися налагодити побут.

«Одразу вирішили, що всі ключові питання вирішує загальна асамблея, тобто справді орган прямої демократії, що нас не мають представляти якісь лідери. І тут на другому поверсі в актовій залі ця асамблея і була влаштована. Одразу почали і різні інфраструктурні моменти продумувати: де брати їжу, хто, коли і де буде чергувати, – каже активіст.

Я брав участь у студентській асамблеї, у самообороні цього окупованого чи – навпаки – звільненого приміщення, чергував, коли треба було
Ілля Власюк

– Я брав участь у студентській асамблеї, у самообороні цього окупованого чи – навпаки – звільненого приміщення, чергував, коли треба було. В принципі, більшість людей намагалися робити і те, і те: працювати і руками, і головою».

У хорошому розумінні «європейський» вчинок

Захоплення Міносвіти – унікальний для України досвід, справді такий у хорошому розумінні«європейський» вчинок: коли студенти окуповують міністерство, яке має займатися їхніми справами, тому що вважають, що воно працює незадовільно, зауважує Ілля Власюк. Найбільшим здобутком цього студентського протесту, на його думку, стало те, що міністерство почало публікувати свої фінансові звіти на сайті і схвалило створену студентами «Дорожню карту», що включала ухвалення нового закону про вищу освіту після громадського обговорення та погодження зі студентами кандидатури нового міністра.

«Звісно, ні у кого не було ілюзій стосовно «доброго начальника», що прийде гарний міністр і все буде «окей». Але були кандидатури зовсім неприйнятні. Наприклад, партія «Свобода» неформально, у кулуарах «просувала» свою квоту».

Багато здобутків, однак, нівелювалося через анексію Криму та війну на Сході, говорить активіст:

Спочатку нова влада була змушена прислуховуватись до протестувальників, зараз діє за принципом «війна все спише»
Ілля Власюк

«Спочатку нова влада була змушена прислуховуватись до протестувальників, зараз діє за принципом «війна все спише».

Водночас, вважає Ілля, теперішні керманичі держави розуміють, що Майдан створив прецедент: як незадоволені чиновниками люди прийшли до міністерства рік тому, так можуть прийти і сьогодні.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG