Доступність посилання

ТОП новини

Цікаво судитися з ведмедем, у якого кийок – міністр Швайка про торговельну блокаду з боку Росії


Міністр аграрної політики України Ігор Швайка
Міністр аграрної політики України Ігор Швайка

Рим – Попри війну та анексію Криму Україна залишається серед провідних експортерів зерна у світі, констатують експерти. Урожай зернових цього року перевищує минулорічні показники. Про це повідомив Радіо Свобода міністр аграрної політики України Ігор Швайка. Він узяв участь у міжнародній конференції з харчування, що відбулася у Римі. Як переконує посадовець, Україні може збільшити свій зерновий потенціал. При цьому триває активний пошук нових ринків для українських товарів в умовах торговельної війни з Росією.

– Ми будемо торгувати з будь-якими країнами, яким потрібні наші продукти харчування. У нас напрацьовані контакти з Китаєм, Індією, з африканськими країнами. Єдине питання на обговоренні – прорахувати логістику, щоб наші поставки не були у мінусі по ціні. Чи повернемося ми до нормальних торговельних відносин з Росією? Напевно, повернемося після того, як Росія стане нормальною країною і змінить свою політику. Окрема розмова – це ринок ЄС. І автономні преференції ЄС на українські товари, і підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом дають нам дуже позитивний сигнал.

– Які продукти українського виробництва можна побачити нині у крамницях країн ЄС?

– Є продукція птахівництва, кондитерські вироби, мед, яйця, комбікорми. Ми розширюємо це коло продуктів. Є продуктові виробництва, які самі виходять на ринок ЄС, а є й такі, що мають збитковий характер діяльності. Та враховуючи умови виходу на ринок, вони продають товари, несуть планові збитки, щоб закріпитися на новому ринку збуту.

– Крім низки ухвалених законів, які ще перешкоди треба долати, щоб європейці купували українські харчі?

Проблема торгівлі з ЄС – це європейська бюрократія

– Проблема торгівлі з ЄС – це європейська бюрократія. Європейський ринок урегульований. З нашої точки зору, може, і занадто. У нас є продукція такої само якості, але вона не має того папірця, що дозволяє торгувати на євроринку. Проблема сертифікації виробництв, проблема навчання наших працівників належним чином готувати не лише продукцію, а й документи на неї – це ті перешкоди, які нас відділяють від ринку ЄС. Це все у наших руках. Єврокомісія дає нам усі інструменти. Але не можна в один момент із підприємства з вирощування великої рогатої худоби зробити сертифіковане виробництво. На це потрібен час.

– Чи вдасться за рахунок нових країн-імпортерів надолужити обсяги експорту після втрати російського споживача?

Той резерв, який не можна продати, купує сама держава і спрямовує на харчування армії

– Сьогодні в країні війна. Той резерв, який не можна продати, купує сама держава і спрямовує на харчування армії. Ми можемо виробляти більше продукції. Для цього будуються логістичні центри. Є питання адекватності ціни та виходу на інші ринки. В країнах Африки, Азії та ЄС для наших продовольчих товарів місце знаходиться.

– Місяць тому у Вас була ідея звернутися зі скаргою до Світової організації торгівлі на дії Росії щодо порушення правил міжнародної торгівлі. Що Ви думаєте про це нині?

Тепер СОТ запитує в України: ось, коли ви врегулюєте (торговельний конфлікт з Росією), тоді поділіться з нами досвідом

– Цікаво судитися з ведмедем, у якого замість шахівниці – кийок, а замість дотримання правил – ігнорування. Я запитую одного з керівників СОТ, як нам діяти в умовах торговельної війни з Російською Федерацією? Один з очільників організації каже, що вони не мають рецепту. Коли писалися правила СОТ, передбачалося, що країни добровільно беруть на себе певні зобов’язання і в рамках дозволеного їх будуть дотримуватися. Тепер СОТ запитує в України: ось, коли ви врегулюєте (торговельний конфлікт з Росією), тоді поділіться з нами досвідом, як можна вплинути на такого брутального порушника як Росія.

– Пан Тягнибок попросив Вас надати відповідь Радіо Свобода про те, чому на державних форвардних закупівлях зерна заробляють страхові фірми з орбіти Януковича. Після цього нам дійсно надійшла відповідь за підписом Вашого заступника, що це комерційна таємниця. Чи Ви вважаєте, що це і є післямайданна прозорість, на яку чекає суспільство?

– На сьогодні наше завдання – налагодити якісну взаємодію не зі штучно створеними, а реально дієздатними страховими компаніями. Запит, який надходить від окремих громадян, а потім використовується в матеріалах ЗМІ, містить відповідь на сформульоване запитання. Якщо запитання формулюється надати перелік компаній від певного громадянина щодо укладення доворів страхування державним оператором, то на будь-яке запитання формулюється відповідь у контексті, в якому поставлене запитання.

Виконання комерційних завдань через створення негативних медіаприводів знаходить виважену відповідь з боку міністра та підпорядкованих йому підрозділів

Стосовно відкритості: протягом поточного року ми запровадили практику, що немає нічого кращого, ніж відкрита закупівля зідно з тими параметрами, які озвучені для всіх компаній і викладені в офіційній пропозиції укладення контракту. На жаль, не всі страхові, виробничі, логістичні компанії можуть відповідати цим вимогам. І один з елементів їхньої роботи – створити інформприводи, що нібито якісь компанії Януковича чи ще когось залишились на ринку. Якщо є питання розкрити інформацію, яка є комерційною таємницею, то відповідь буде очевидна: інформація з комерційною таємницею у користуванні державного оператора, яким є Аграрний фонд, розкриватися не буде. Якщо є запитання по окремих компаніях або проводиться журналістське розслідування, то бажано мати взаємну відповідальність і журналіста, і посадової особи, до котрої звертається журналіст. А виконання комерційних завдань через створення негативних медіаприводів знаходить виважену відповідь з боку міністра та підпорядкованих йому підрозділів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG