Доступність посилання

ТОП новини

«Моя присутність тут є якраз доказом, що ніякої американської допомоги не було» – сповідь майданівця з діаспори


Минув рік з часу, коли заклик у Фейсбуці колихнув хвилю, що перетворилася на небачену революцію, яка увійде в історію як Революція гідності. Майдан сколихнув не лише Україну, але й світ. В тих подіях взяли участь чимало українців з діаспори. Один з них – американський громадянин Юрій Саєвич, який перед виходом на пенсію понад 30 років пропрацював журналістом «Голосу Америки». Він був учасником Євромайдану як боєць Самооборони і отримав серйозне поранення у сутичці з «Беркутом».

«Я приїхав 1 січня, просто хотів побачити що це є таке Майдан, бо бачив багато кадрів по телебаченню з України. І вже в перші дні я знав, що буду тут до кінця, навіть себе не питав, не мусів вагатися – я знав, що буду тут. 18 лютого я був серйозно поранений «Беркутом» з Криму. І їх було, може, вдесятеро більше, і вони пішли на нас із такою силою, такою люттю і такою ненавистю», – ділиться спогадами американський активіст Євромайдану.

«Мене побили, я стікав кров’ю, потім пішов туди, де була медична допомога, я чекав на якусь допомогу. Стою і бачу, як біля мене стоїть беркутівець, і він такий радий, так усміхається, бо дивиться на мою кров, та й каже: «Ага, захотілося тобі твоєї України?». Говорив російською, з чого я зробив висновок, що українець такого не скаже, бо беркутівці били, щоб убивати, виконуючи наказ, і убивали», – розповідає майданівець.

«Я мав шолом на голові для мотоцикліста, так вони його розтрощили, він нього нічого не лишилося, але він врятував мені життя, але ж іншим не врятував, там було багато-багато загиблих. Я дуже розчарований тим, що ніхто так і не покараний за такі звірства і за такі злочини, і не покарані ті, хто усе це приховував. Це просто неймовірно. Як країна може існувати з такими принципами правосуддя? Тих, хто наказував стріляти – відпустили із зали суду. Як таке може бути?», – дивується Юрій Саєвич.

«Моя присутність тут є якраз доказом, що ніякої американської допомоги не було. Могутня країна США висилає сюди 69-річного каліку? (сміється – ред.). Це дуже дивно. Я був на Майдані і не бачив, щоб хтось комусь за участь гроші давав, ні копійки, і нема жодних доказів, що американці причетні. Але ж вони (Росія – ред.) схопилися за виступ заступника держсекретаря США, яка роздавала якесь там печиво. І одразу, мовляв, бачите, бачите. Та не було в тому потреби, нема доказів, це було спонтанно. І сам Янукович винен чи Путін, бо давав накази, щоби розігнати студентів – це від того пішло», – переконаний активіст Саєвич.

«Ці дні на Майдані були найкращим часом мого життя. Дуже мене радує, що Майдан створив цей новий дух серед українців. Про українців казали – «моя хата скраю, я нічого не знаю», але Майдан це розвіяв, на мій погляд. І від того створилася та добровольча стихія. І я так це люблю, коли звичайні люди беруть участь, не нарікають на владу, хоча могли б, а йдуть і роблять. І мені подобається, що цей дух перекинувся і на діаспору. І тепер я хочу знайти для себе якусь функцію і якесь заняття на Сході, волонтерство. Думав про курси санітарів на полі бою», – зізнався Юрій Саєвич.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG