Доступність посилання

ТОП новини

Війна з корупцією – єдиний шанс врятувати Україну і від Росії, і від мафії – професор Ґалеотті


Марк Ґалеотт
Марк Ґалеотт

Війна – це не лише жертви і збитки, але й величезні прибутки. Окуповані території України, включно з Кримом, стали зручним місцем для діяльності міжнародної мафії. За словами представника Інтерполу, «те, що відбувається в Україні, має значення для злочинців від Боґоти до Пекіна». Ці слова наводить у своєму дослідженні фахівець з питань організованої міжнародної злочинності, професор Університету Нью-Йорка Марк Ґалеотті. На його думку, в України є лише один шлях побороти злочинців, які роблять гроші на війні: розпочати серйозну боротьбу з корупцією.

– Легко зрозуміти, чим злочинців приваблюють окуповані частини Донбасу, де немає ніякої влади, але Ви пишете, що не менш привабливим для різного роду злочинців є Крим. Як Ви це пояснюєте, адже там нібито встановлено російську владу?

Сама Росія є криміналізованою державою і надає можливості для розвитку організованої злочинності​
Крим дає можливості мати там вільний порт для розвитку глобальної злочинної співпраці​
Крим дуже швидко інтегровано в російську кримінальну економіку

– Тим самим. Потрібно наголосити, наскільки сама Росія є криміналізованою державою і надає можливості для розвитку організованої злочинності. Якщо подивитися на бандитів серйозного рівня, – я не кажу про тих, хто витрушує гроші з кіоскерів «за кришування», а про тих, хто робить серйозні гроші, – то ці люди шукають певні сприятливі умови. По-перше, відносно низький рівень контролю держави, по-друге, великий потік грошей, і по-третє, можливість виходу на міжнародний ринок. Крим задовольняє всі ці умови.

Для того, щоб провести анексію та провести перехід влади, очевидно, що Кремль мусив домовлятися з місцевими кримінальними групами, які в свою чергу тісно пов’язані з місцевими політичними та бізнесовими елітами. Далі, зараз до Криму йде досить великий потік грошей. Очікується, що Росія витратить на субсидії півострова 4,5 мільярди доларів. І нарешті, навіть з різного роду ембарґо Крим дає можливості мати там вільний порт для розвитку глобальної злочинної співпраці.

Нині головним центром контрабанди на Чорному морі є Одеський порт. Ми бачимо потік афганського героїну, зброї, різного роду контрабандні товари, які йшли до України і Росії. Але нині кримський порт у Севастополі буде конкурувати за цей бізнес. Тому ми тут бачимо появу «варягів», лідерів злочинних угруповань з Росії та європейської частини Росії. Вони зацікавленні в розширенні свого бізнесу. На цьому етапі вони не відбирають бізнес у місцевих, а створюють з ними взаємовигідні схеми. Крим дуже швидко було інтегровано в російську кримінальну економіку.

– Але окупаний Донбас не має виходу до порту, там ідуть бої, чим він є привабливий для глобальної мафії?

Місцеві донбаські банди і російські банди прекрасно співпрацюють з бандитами з Києва і Львова. Окуповані території України стають центром глобальної кримінальної мережі

– Те, що ми бачимо на окупованих територіях на сході, що є люди, які піднялися на гребні цієї хвилі громадянської війни, яку роздмухує Росія, є люди з кримінального середовища. Як вуличні бандити, так і бандити в костюмах, керують цією територією, вони завдяки Росії мають сучасну зброю, і перетворилися на ватажків бойовиків. Цікаво, що вони ведуть війну нібито за незалежність від України, але місцеві донбаські банди і російські банди, з якими вони пов’язані, прекрасно співпрацюють з бандитами з Києва і Львова. Злочинці не є патріотами. Великі гроші нині можна заробити на контрабанді героїну через Україну до Західної Європи, де за нього можна отримати добрі гроші. Українські банди з Західної України надають такі послуги своїм колегам зі сходу. Відсутність законної влади на сході значно полегшує цей процес.

Згідно з попереднім звітом Інтерполу, кількість героїну, який транспортується через Україну, зросла, і з моменту бойових дій продовжує зростати. Тому можна стверджувати, що окуповані території України стають центром глобальної кримінальної мережі. Бо кордон не контрольований, а люди, які керують ними, не зацікавлені у приборканні злочинності.

– Українське суспільство серйозно занепокоїлося кількома нещодавніми відеозаписами, які дають підстави говорити про можливість тісних зв’язків нової української влади і ключових бізнесменів, на яких вона спирається, зі світом організованої злочинності. Наскільки це небезпечно?

Для національної безпеки України боротьба з корупцією, і особливо зараз, є питанням номер один

– Звичайно, це є причиною для занепокоєння. На жаль, цього просто не можна уникнути. Стара еліта була сильно криміналізована з серйозними зв’язками у злочинному світі Росії. Тому не варто дивуватися, що нова еліта також пов’язана зі злочинцями. Корупція в Україні має масштаб епідемії.

Але потрібно розуміти, що ці люди є прагматиками. Люди, які продовжують бізнес із Росією під час війни, знають, що вони безпечно для себе можуть цим займатися. Але якщо не завтра, то післязавтра, цей уряд повинен зробити те, що не зробив жоден український уряд. Вони мають серйозно і систематично почати боротьбу з корупцією. Коли цей процес набере великих обертів, його неминучим результатом буде те, що сила тяжіння російських грошей змусить їх покинути Україну. Тому для національної безпеки України боротьба з корупцією, і особливо зараз, є питанням номер один. Я лише сподіваюся, що нинішній уряд зможе це зробити.

– Але є і інші вектори цієї сили: кримінальний бізнес, якому так добре живеться в умовах війни, буде робити все, щоб війна тривала?

Щоб відновити законність і порядок в цьому регіоні потрібні будуть величезні зусилля, адже міліція та державні органи просякнуті злочинним світом. Навіть Росія їх не контролює

– Щодо сходу, то гадаю, що їх не так цікавить сама війна, бо і в мирних умовах можна заробляти непогані гроші. Але я абсолютно переконаний, що вони зроблять усе від них залежне, щоб не допустити мир на умовах, які їм не підходять. І в цьому буде найбільша проблема. Бо ватажки на сході не мають ані найменшого бажання відмовлятися від умов, у яких вони змогли збагатитися. Тобто, коли закінчиться активна фаза конфлікту, для того, щоб відновити законність і порядок в цьому регіоні потрібні будуть величезні зусилля, адже міліція та державні органи просякнуті злочинним світом. Вони будуть дестабілізувати ситуацію, бо навіть Росія їх не контролює.

Уявімо собі, що завтра Росія виводить свої війська і українські війська без особливих проблем встановлюють контроль над цією територією, бо зараз вони не можуть цього зробити лише через присутність там Росії. Але відновити законність там буде не менш складно, ніж побороти мафію на півдні Італії. Бо коли італійський уряд робить серйозні спроби вичистити територію від мафії, мафія відбивається буквально – стріляє і підриває бомби, а не лише влаштовує політичні кампанії. І це, на жаль, те, що буде відбуватися в Україні.

– З досвіду балканський війн 1990-х років, ми знаємо, що криміналітет, що виріс в умовах воєнного конфлікту, поширюється на цілий континент. Чи може ЄС щось зробити, щоб цьому запобігти?

Ватажки бандитських груп будуть шукати прихистку для себе, коли Україна захоче звільнити від них свою територію. В Росії їх також не дуже захочуть бачити

– Подібні конфлікти створюють проблему поширення злочинності двома головними способами. По-перше, вони створюють транскордонні кримінальні оборудки. Балканські війни дали поштовх контрабанді наркотиків, зброї та перемитництву людей. А по-друге, самі злочинці, які виїхали за межі своєї країни. Протягом певного часу албанські ґанґстери були серйозною проблемою для Європи, бо це були колишні повстанці, загартовані воєнними діями.

Що ЄС може зробити в цій ситуації, так це допомогти Україні збудувати справжню поліцію та органи правопорядку. Але подальші успіхи України на сході певною мірою будуть грати проти неї. Бо ватажки цих бандитських груп будуть шукати прихистку для себе, коли Україна захоче звільнити від них свою територію. Частина з них захоче поїхати до Росії, але і в Росії їх також не дуже захочуть бачити. Тому частина з них захоче поїхати в Західну Європу. І тут Європа може закрити двері, але не лише для них, а для всіх українців. Вони залишаться в Україні, і Україні доведеться з ними мати справу. З одного боку, європейці, можливо, захочуть підтримати Україну і надати їй безвізовий режим. А з іншого, багато людей може сказати, що це є надто ризиковано. З нинішнім рівнем корупції, не можна виключити, що російські ґанґстери зможуть купити собі український паспорт і скористатися безвізовим режимом для виїзду в Західну Європу. Тому я передбачаю серйозні дискусії в Європі з приводу того, чи вони можуть дозволити собі надати українцям право безвізового пересування.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG