Доступність посилання

ТОП новини

Хто матиме доступ до даних власників біометричних паспортів?


(c)Shutterstock
(c)Shutterstock

Київ – Бази даних про українців, які є у розпорядженні Державної міграційної служби, можуть опинитися в руках російських спецслужб. Про це заявляють представники фірми, яка до недавнього часу займалася обслуговуванням інформаційних систем відомства, а також розробкою Єдиного державного демографічного реєстру, на основі якого українцям могли б видавати біометричні паспорти. ДМС це спростовує. Водночас, юристи наполягають: зосередження різних баз даних «в одних руках» є небезпечним саме по собі.

Державна міграційна служба уклала угоду з філіалом російської фірми про обслуговування інформаційної системи, що відповідає за виготовлення закордонних паспортів для громадян України. Про це днями на своїй сторінці у Facebook повідомив політолог Сергій Гайдай.


Йдеться про товариство з обмеженою відповідальністю «Інлайн груп захід». На сайті фірми пізніше опублікували спростування. «Інлайн груп захід» дійсно свого часу належало до групи компаній «Інлайн груп» зі штаб-квартирою у Москві, але на сьогодні є повністю самостійним українським підприємством, і всі акціонери є громадянами України, йдеться у повідомленні.

Водночас, на сайті «Інлайн груп» досі «Інлайн груп захід» згадується як одна з компаній, що входить до складу групи. Радіо Свобода направило «Інлайн груп» листа з проханням пояснити ситуацію, але відповіді поки що не отримало.

Також «Інлайн груп захід» заявляє, що їхня співпраця з ДМС до біометричних паспортів стосунку не має.

Державна міграційна служба уклала із цим підприємством угоду, що діятиме до кінця року, щодо обслуговування комп’ютерної техніки відомства, зазначив речник ДМС Сергій Гунько. Але за біометричні паспорти відповідатимуть інші фірми, які є у державній власності.

«На сьогоднішній день відомо, що бланки біометричних паспортів, які Міграційна служба буде видавати з 1 січня 2015 року, будуть виготовлятися поліграфкомбінатом «Україна». Це державне підприємство, яке перебуває у сфері управління Національного банку України. Обладнання і обслуговування системи, на основі якої будуть видаватися біометричні паспорти, здійснює так само державне підприємство «Українські спеціальні системи», що перебуває у сфері управління Держспецзв’язку», – говорить Гунько.

Неясно, у кого є доступ до баз даних ДМС у Криму і на Донбасі – Первушин

У своєму пості на Facebook Сергій Гайдай посилається на інформацію від підприємства «КП ОТІ» із консорціуму «ЄДАПС», який МВС звинувачує в організації корупційних схем. Раніше саме воно займалося розробкою і обслуговуванням баз даних громадян, які отримували закордонні паспорти, а також системи, що обслуговувала Єдиний державний демографічний реєстр, який би накопичував дані з усіх державних реєстрів і створення якого закріплювалось ухваленим у 2012 році законом.

У КП «ОТІ» кажуть, що тепер важливо проконтролювати, в кого буде фізична можливість доступу до носіїв інформації, що містять реєстри ДМС. Єдиний державний демографічний реєстр ще не створено, однак вже існує база даних людей, що отримали закордонні паспорти нинішнього зразка, каже генеральний директор публічного акціонерного товариства «КП ОТІ» Андрій Первушин. За його словами, наразі не відомо, хто має фізичний доступ до серверів, де зберігаються дані цих реєстрів.

«Поки ми обслуговували систему, відбулася анексія Криму, проблеми на Сході. До жодного з наших співробітників ніхто не звертався ні щодо демонтажу обладнання, ні щодо виймання вінчестерів, знищення і так далі. Тобто, чи було це зроблено взагалі, ми не знаємо. Дай Боже, щоб це зробили, тому що зрозуміло, у кого ці бази даних тепер у руках: кримська – взагалі у Російської Федерації. «ДНР», «ЛНР»… Самі розумієте, що це за організації, в руках яких можуть бути дані про людей, що оформлювали на території Луганської і Донецької областей закордонні паспорти починаючи із 2004 року», – каже Первушин.

Нова влада не відмовилася від створення єдиного реєстру – юрист

Тим часом, попри протести правозахисників, планується, що надалі база даних людей, які отримають біометричні паспорти, буде міститись у Єдиному державному демографічному реєстрі. Влада пішла на поступки тільки щодо окремих моментів, зауважує експерт Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук. Зокрема, за його словами, відбитки пальців людини зберігатимуться у держави тільки на той період, поки виготовлятиметься її біометричний паспорт, однак інша інформація не знищуватиметься, а буде накопичуватись у підконтрольному МВС ресурсі.

«Прізвище, ім’я, по батькові, дата народження громадянам України, інформація про батьків, про дітей, про ваш бізнес, про приватизаційні папери, про ваші шлюби – теперішні і минулі, – перелічує Тимощук дані, які увійдуть у реєстр. – Більше того, там є такий пункт у законі, який передбачає, що у Єдиний демографічний реєстр включається інформація із відомчих інформаційних систем. Це означає, що кожен реєстр, який є у нашій державі, буде інтегрований у цей Єдиний державний демографічний реєстр».

Запровадження біометричних паспортів – один із елементів плану спрощення візового режиму з Європейським союзом. Почати їх видавати планують із початку 2015 року.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG